Patienterna vill inte flytta. Personalen vill inte flytta. Flera intresseorganisationer och experter avråder starkt från en flytt av syncentralen från Norrköping till Linköping.
Ändå fortsätter region Östergötland på den inslagna vägen. Enheten i Norrköping ska slås igen och hela syncentralens verksamhet placeras i Linköping.
– Det finns goda skäl till det här beslutet. Utvecklingen mot dyrare hjälpmedel som de som är svårast sjuka ska få utnyttja blir bättre organiserad på ett ställe. Långsiktigt vill vi ha mer hembesök och då är en samlokalisering ekonomiskt gynnsamt, säger Christoffer Bernsköld (S) som är ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.
Egentligen skulle flytten varit genomförd den 1 april, men krångel med de nya lokalerna har gjort att det inte blivit av. Bland annat saknas fortfarande en hiss som har plats för rullstol och medföljare. Därför är verksamheten i Norrköping är fortfarande i gång och Bernsköld vet inte när den stänger och flytten blir verklighet.
Om den nu blir det. Motståndet hårdnar nämligen dag för dag och på fredagseftermiddagen fick han i rådhuset i Norrköping träffa ett gäng upprörda och stridslystna personer som är beredda att ta fajten.
I spetsen finns Berit Malmqvist, skådespelerskan som blev verkligt folkkär i stan när hon arrangerade demonstrationer till förmån för Vrinnevisjukhuset. Nu planerar hon aktioner även för syncentralen.
– Än är inte loppet kört. Även om jag är 83 så har jag ork att ordna stora demonstrationer om det skulle behövas, säger Berit Malmqvist.
Under våren har hon styrt upp en namninsamling där 3 500 personer skrivit under på att de är emot en flytt.
– Det kunde blivit många, många fler om jag bara haft tid. Det är ju ett helt galet beslut, säger hon.
Det var ändå en rejäl pappershög som Christoffer Bernsköld fick ta emot. Och dessutom en rad argument mot beslutet från regionen.
Framförallt handlar det om de långa och krångliga resorna för de som bor i den östra länsdelen.
Monica Ericsson från Synskadades riksförbund berättar om medlemmar som kommer att strunta i att söka hjälp för att de inte orkar med resorna.
– Har du åkt färdtjänst någon gång, Christoffer? Jag tror inte att du skulle vilja det.
Inger Broman representerade på mötet i går både SPF och PRO i Söderköping. Där upplever man att snart sagt allt när det handlar om vård ska koncentreras till Linköping.
– Först vårdcentralen och nu detta. Långa resor skapar oro och besvär och blir dyrt för samhället.