Sonen, som i höstas fyllde 13 år, har under en längre tid haft ont i sia fötter. I höstas sökte han vård på vårdcentralen, som skickade remiss till röntgen på Vrinnevi. Något som genomfördes den 27 december. Läkaren skulle sedan ringa upp och återkoppla röntgensvaret.
Men när det gått över en och en halv månad, och läkaren ännu inte ringt, tog föräldrarna saken i egna händer.
– Eftersom min son fyllt 13, så kommer jag inte längre åt hans sida på 1177 längre. Så vi loggade in med hans bank-id. Men då står det att det inte går att visa hans journaler förrän han är 16 år, säger mamman.
– Det är märkligt kan man tycka. Mellan man är 13 och 16 då? Vad händer då? Det måste vara en tankevurpa, fortsätter hon.
Dagarna efter detta uppdagades, ringde läkaren med röntgensvaren, och sonens fötter ska nu få en påsyn av ortoped.
– Det har varit frustrerande, och jag har jagat vårdcentralen var och varannan vecka. Att det ska ta en och en halv månad, ska man skratta eller gråta? säger mamman, som nu skickat in ett klagomål.
– Jag brukar inte vara sån, men nu kände jag att det fick vara nog.
Ann-Sofi Lindeberg är förvaltningsledare för e-hälsa inom Region Östergötland. Hon bekräftar att det inte går att komma åt 13-16-åringars journaler via 1177.se, oavsett om man legitimerar sig med bank-id eller det nya sättet "Freja e-id". Om man inte har ett kroniskt sjukt barn eller liknande, villsäga.
– Den dagen man fyller 13 år försvinner vårdnadshavarnas rättighet att kunna ta del av sina barns journaler. Man stänger också ned för 13-åringen att kunna läsa sin journal. När man är 13,14 och 15 har man inte per automatik åtkomst till journalerna. Det är ett nationellt beslut fatta av professioner som jobbar med barn och unga, och inget vi har tagit här, säger Ann-Sofi Lindeberg och fortsätter:
– Men för dem som till exempel har kroniskt sjuka barn, går det att få tillgång till journalerna, om läkare beslutar det.
Varför har man tagit beslutet att ta bort journalerna mellan 13 och 16 år då?
– Den största anledningen är att skydda barn och ungdomar, säger Ann-Sofi Lindeberg och utvecklar:
– Det här är på gott och ont, det är jätteknepiga frågor. Det kan ju vara så att man inte får besöka till exempel ungdomsmottagningen eller kvinnokliniken för sina föräldrar, eller att man vill gå på samtal utan att föräldrarna vet om det. Därför har man tagit bort möjligheten för dem att läsa. Då har man även stängt för ungdomen, så att de inte ska kunna bli tvingade.
I en tid då regionerna har krav på sig att bli alltmer digitala, och bland annat måste erbjuda bokningsbara tider till exempelvis vårdcentralen via 1177.se, gör det här beslutet det omöjligt för vårdnadshavare att exempelvis boka en tid till vårdcentralen till sin tonåring.
– Ja, det är jätteknepigt. Om jag vill boka en tid till min 14-åring så kan jag inte det. Men så är det, säger Ann-Sofi Lindeberg.
Från det att man kunde börja läsa sin journal på 1177.se, så var åldersgränsen 18 år.
– Men det ändrades för något år sedan, och nu släpps journalerna från och med att man är 16 år, säger Ann-Sofi Lindeberg.
Man kan även ta kontakt med respektive klinik och be att få journaler skickade pappersvägen.
– Men då prövas det alltid av kliniken, om det är lämpligt att lämna ut uppgifterna, säger Ann-Sofi Lindeberg.