Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fem miljoner till nya ST-läkare

Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att satsa på ytterligare sex ST-läkartjänster till primärvårdscentrum. Kostnad: Fem miljoner kronor per år.

Kaisa Karro (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kaisa Karro (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.

Foto: Foto:Staffan Gustavsson/redakta

VÅRD2018-05-12 07:00

Beslutet fattades av ledamöterna när nämnden sammanstrålade på tisdagen. För trots att antalet ST-läkare inom allmänmedicin ökat de senaste åren, är efterfrågan stor. Bland annat på grund av pensionsavgångar, men även för att behovet av kompetensen ökar i och med att allt mer vård kommer att ges nära

patienten – vilket betyder att fokus förflyttas från sjukhusvården till den nära

vården. Det senaste är något som slås fast i utredningen ”Framtidens nära

vård i Östergötland”.

De sex tjänster som man nu satsar på blir ett välkommet tillskott.

– Vi har idag mer ST-tjänster än vid mandatperiodens början, men behovet av fler ST-tjänster har ökat då vi gör oss mindre och mindre beroende av bemanningsföretagen samt att vårdcentralernas uppdrag ökar, säger Kaisa Karro (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vid årsskiftet 2017/2018 hade Region Östergötland 180 specialistläkare inom

allmänmedicin anställda. Av dessa beräknas 32 gå i pension mellan åren 2018-2022. Under samma period beräknas runt 104 ST-läkare avsluta sin utbildning och ta ut sin specialistkompetens. Här räknar Regionen med en vakanssituation på runt 68 tjänster.

– Vi är glada över att kunna göra ytterligare en satsning på ST-tjänster i allmänmedicin. Det är en viktig satsning för att kunna säkerställa en framtida och nutida bra tillgänglighet på våra vårdcentraler, säger Kaisa Karro.

Moderaterna är positiva till beslutet:

– Vi tycker det är jättebra. Vi startade det här under den föregående mandatperioden. Det är en brist på allmänläkare och specialister i hela Sverige och enda sättet att komma åt det är att utbilda fler, säger oppositionsråd Marie Morell (M).

Nu gäller det att de nya läkarna sprids på ett bra sätt i länet och på regionens vårdcentraler.

– Det finns en del problem då en del vårdcentraler har en låg bemanning från början. Ska man ha en ST-läkare måste det också finnas handledare. Ibland blir det lite moment 22 för de som ligger lågt i bemanning. Men jag vet att man tittar på det för att hitta en bra lösning så att det inte blir jättemånga ST-läkare på samma ställe, säger hon.

Så läkarbristen är inte bara en ekonomisk fråga?

– Nej, handledare är den trånga sektorn, det är inte pengarna som är problemet. Det måste finnas kompetenta personer som kan vara handledare, säger Marie Morell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!