Arbetsmiljön påverkar, även om det är människorna i den som har störst betydelse på verksamheten. På söndag förmiddag kommer de första patienterna att landa på Finspångs kommuns nya korttidsavdelning på våning 2 i nya vårdcentrum.
Då är tiden över i gamla Sergelsgården på Finspångs Lasarett, som långt tillbaka var långvårdsavdelning.
Erika Svanér döljer inte glädjen över att byta arbetslokaler.
– Det är tungjobbat i de lokalerna. Bristen på yta. Det är så trångt, allt du tar i går sönder. Det är så gammalt, säger vårdbiträdet som jobbat inom kommunen sedan 2018 och utbildat sig parallellt i sin yrkesroll.
Kommunens vård- och omsorg har redan ett nära samarbete med regionens primärvård. Nu ska de kuggarna komma än mer nära varandra. Det talas om en sömlös övergång för vårdtagaren.
En framtidsmodell för primärvården i länet, sa de ledande regionpolitikerna när den nya byggnaden visades upp i höstas.
– Även idag tror jag att vårdtagarna tycker det går smidigt till. Då närvårdsavdelningen kommer med patienter och lämnar över går det till på ett jättebra sätt. Nu kommer de knappt att märka att de byter rum, för det ser likadant ut oavsett om det är region eller kommun, säger Erika Svanér.
Enhetschefen Anneli Olén håller med:
– Förut var närvårdsavdelningen i andra sidan av byggnaden. Vi kommer närmare varandra. Våra gäster kommer kanske inte märka så stor skillnad, säger hon.
På korttidsavdelningen kommer vårdtagarna att ges möjlighet till rehabilitering, återhämtning eller ansökan om särskilt boende. Gästerna kommer att möta en vårdmiljö som de mest har fått läsa om tidigare.
– Jag tror att många ser fram emot det. Att få se vårdcentrum inifrån. De har bara hört talas och läst om den här betongklumpen som ska upp i centrum. De är nyfikna på den. Det är de, säger Erika Svanér, som är nöjd med resultatet.
– Helt galet så fint det är. Så fort man sätter kortet vid pelaren känner man sig privilegierad att få jobba här.
Anneli Olén är övertygad om att närheten kommer att bygga broar.
– Vi har ett nära och väldigt bra samarbete med regionen idag. Vi i kommunen kommer att ändra om vårt arbetssätt, eftersom vi kommer att ha ett tätare uppföljningar med biståndshandläggarna. Det är något som kommer att påbörjas i samband med flytningen, säger Anneli Olén, som får en utökad enhet, från tio till tolv vårdplatser.