Mottagningen öppnade i juni på Vrinnevisjukhuset och är en av landets första för patienter som har skrivits ut efter att ha smittats av coronaviruset och haft konstaterad covid-19. Hittills har runt 120 patienter behandlats och telefonkontakt hållits med betydligt fler.
Och behovet av insatserna är stort, konstaterar Mirjam Schimanke, medicinskt ansvarig läkare:
– Vi ser ett stort behov av de här insatserna. Många patienter som har skrivits ut från sjukhus har kvarstående besvär och behöver rehabilitering. Men det är också en stor grupp som har varit långtidssjuka hemma som behöver rehabilitering, säger hon.
Patienterna har vårdats på sjukhus för covid-19, eller kommer på remiss från primärvården när de har positivt pcr-prov eller antikroppstest. På mottagningen får de uppföljning och behandling av ett multimodalt team. Alla utskrivna patienter följs upp och även om de inte behöver vård så får de ett telefonsamtal.
– Vi kom tidigt på plats under pandemin, på uppdrag från lokal sjukvårdsledning att möta de rehabiliteringsbehov som vi såg i vården. Även om vi inte visste allt om behoven då så öppnade vi med målet att utveckla mottagningen successivt, säger verksamhetsansvarig Gunilla Dahllöv.
Koncentrationsstörningar och hjärntrötthet är vanliga besvär, liksom avsaknad av smak och lukt. Det senare gäller främst patienter som har varit långtidssjuka hemma. Många kan inte koncentrera sig på sitt arbete eller köra bil, många månader efter insjuknandet. Andfåddhet och ljudkänslighet är också vanliga kvarstående besvär.
– Det finns effektiva behandlingar för de här besvären inom rehabiliteringen men nu behöver vi också lära oss om den nya sjukdomen covid-19 och hur behandlingarna ska anpassas specifikt till behoven, säger Mirjam Schimanke.
Patienterna kommer från östra länsdelen och efterfrågan på insatserna har varit stor sedan mottagningen öppnade. Trots en hög arbetsbelastning så beskriver teamet på Vrinnevisjukhuset en genuin arbetsglädje. De samarbetar nära med olika avdelningar på Vrinnevisjukhuset – geriatrik, neurologi, infektion och lungmedicin – och håller också kontakt och har kunskapsutbyte med andra medicinska centra i Tyskland och vid Karolinska institutet.
– Alla på mottagningen brinner verkligen för det här. Det har gått att genomföra snabbt tack vare att vi är ett medelstort sjukhus där alla kompetenser finns, och att vi har nära till varandra, säger Gunilla Dahllöv.