Besöksförbudet på våra äldreboenden är just nu en het fråga. Eller, det har den varit ända sedan regeringen beslutade att införa det den första april. Sedan dess har det kommit många vittnesmål om boende som inte kunnat träffa sina anhöriga och på senare tid har röster om ett slut på besöksförbudet höjts från flera håll.
Bland annat skickade Monica Berglund, sjuksköterska och chef för tre äldreboenden i Göteborg, ett öppet brev till socialminister Lena Hallengren (S) i början av augusti och menade att isoleringen inte kan fortsätta. "Vi ser att våra äldre tappar livsgnistan när de inte får ha kontakt med sina anhöriga. De har fråntagits rätten att bestämma i sitt eget hem. Jag anser att de måste ges samma frihet och ansvar som övriga i samhället. Personalen vittnar om hur isoleringen ger allt större konsekvenser. Den psykiska ohälsan ökar", menade hon bland annat.
Kort efter att brevet skickades beslutade dock regeringen att förlänga besöksförbudet till den 30 september.
För att ta reda på hur läget är på de särskilda boendena för äldre i Norrköping, mailade Folkbladet ut den frågan till ett antal enhetschefer på såväl privata som kommunala boenden i början av förra veckan. På måndagen, efter en vecka, när ingen hade svarat, försökte vi via telefon ta reda på om enhetscheferna håller med Monica Berglund, eller vad man har för bild av besöksförbudet.
Men ingen vill svara.
– Jag har inte tid. Om du kan ringa någon annan och fråga vore det bättre, svarar Annika Ljungström på Vardaga AB som driver det särskilda boendet Södergården på Vrinnevigatan 20.
– Min roll är att följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, svarar Camilla Babic, enhetschef på det kommunala särskilda boendet på Generalsgatan 9.
Men hur har det påverkat de som bor hos er?
– Som sagt, det enda jag kan säga är att vi följer rekommendationerna.
Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör, blir förvånad när han får veta att ingen vill svara på våra frågor.
Är det en känslig fråga?
– Nej, men det är så olika vad man tycker. Jag tror det kan vara därför man inte vill säga något. Men för oss är det ingen känslig fråga, säger han.
Men vad får du för signaler då, hur mår de boende?
– På individnivå finns det säkerligen de som inte mått bra av att inte få träffa sina närstående. Samtidigt finns det ett socialt sammanhang på boendena, som inte finns om man bor själv hemma, så de som bott hemma har säkerligen mått avsevärt mycket sämre. Men de som bor på boenden är personer som är sköra och som man givetvis vill behålla kontakten med.
Själv sitter han med i det socialchefsnätverk som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) skapat. Tillsammans med Motalas medicinskt ansvarige sjuksköterska (mas) representerar han Östergötland och på onsdag ska han vara med på en remisskonferens där länet ska tycka till om det utkast som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ska presentera om hur besöken på äldreboenden ska kunna se ut framöver.
– Vi vet inte vilket håll det här kommer ta vägen. Antingen upphör det, men upphör det helt eller kommer det kopplas till vissa begränsningar? Alternativt fortsätter det, men med någon form av annan struktur kopplat till det. Generellt lutar det nog åt att det ska upphöra, men det är bara spekulation från min sida, säger Magnus Johansson.