Det var i somras som en lyftbygel lossnade i samband med ett lyft med mobillyft, vilket gör att vårdtagaren faller och får ödembildning.
Leverantören av selarna hade redan innan olyckan meddelat att det fanns risk för att snabbfästena kan lossna, vilket verksamheten kände till. Därför gjordes ett kontrollyft innan personen skulle förflyttas. Trots detta lossnar lyftbygeln och vårdtagaren hamnar på golvet.
En utredning inleds för att säkerställa förflyttningar med mobila lyftar med snabbfäste samt för att ta fram åtgärdsförlag för att undvika att liknande händelser inträffar igen. Leverantören meddelade då också att snabbfästet kommer att tas bort och att en åtgärdsplan för utbyte av produkten är påbörjad.
Sedan händelsen inträffat har lyftar med snabbfästet tagits ur bruk. Alla snabbfästen byttes ut under sommaren 2020. I och med att alla snabbfästen är borttagna från lyftar i Norrköpings kommun bedöms risken att en liknande händelse ska upprepas som låg.
Personen fick ingen långvarig skada och var inte i behov av utökade vård- och omsorgsinsatser.
Vård- och omsorgskontoret anmäler nu händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Maria.
Tidigare i år användes en för stor sele när en patient på ett äldreboende skulle flyttas från sin säng till en rullstol, patienten gled ur, skadade sig och fick ett sår i huvudet. Orsaken då var att man använde en sele som stod kvar på rummet trots att patienten minskat kraftigt i vikt.