Det framgick när barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) på tisdagen kom till förlossningsavdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping för att vid en pressträff där lägga fram regeringens vårproposition.
Den slutliga fördelningen av välfärdsmiljarderna för 2017 är klar. Region Östergötland får 103 miljoner av dessa. Till det kommer nu ett tillskott till förlossningsvården på cirka 22,5 miljoner kronor och 4,5 miljoner till barn och ungas psykiska hälsa.
Totalt tillför regeringen förlossningsvården i landet ytterligare 500 miljoner kronor för att hantera den ansträngda situationen.
– Vi hoppas att den här satsningen på en halv miljard nu i vårpropositionen kommer att stärka förlossningsvården också här i Norrköping och Linköping, säger Åsa Regnér.
De 22 miljonerna som går till Östergötland är ett engångsbelopp som kan användas både under 2017 och 2018. Pengarna ska gå till en fortsatt satsning på att specialistutbilda sjuksköterskor, med lön, till barnmorskor, en utbildning som finns i Linköping.
– Det är klart att det är pengar som är ett värdefullt tillskott för det att vi kan se till att fler kan utbilda sig till barnmorskor, och sedan när de är färdiga med det kan vi växla över så vi kan anställa dem i verksamheten, och se till att mammor och föräldrar kan känna sig trygga både före, under och efter sin förlossning, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Christoffer Bernsköld (S).
– Vi kan också se att antalet riskgraviditeter ökar, vilket innebär att vi kommer att behöva en högre kompetensnivå, säger Christoffer Bernsköld.
Övervikt, psykisk ohälsa, och fler nyanlända måste mötas upp med fler besök på mödrahälsovård och mer uppmärksamhet vid förlossningen för ökad trygghet.
En annan del är att man kan rädda för tidigt födda barn en vecka tidigare än förut, vilket ökar trycket på neonatalavdelningen.
Nu i april är det som vanligt den här månaden fullt på förlossningsavdelningen på Vrinnevisjukhuset.
– Vi samarbetar nu och då tätt med Universitetssjukhuset. Ibland tvingas vi hjälpa varandra och hänvisa patienter till Linköping och vice versa, säger Agneta Werner, överläkare på kvinnokliniken.
– Vår stora utmaning inom förlossningsvården och även inom vården som helhet är att ha kompetent personal som vill jobba dygnet runt, säger hon.