45-åringen yrkade på att frias helt för vapenbrott då han menar att det dna som återfunnits på en pistol i hans gym måste ha kommit från kläder eller att den hamnat på golvet. Själv har han inte hanterat pistolen menar han.
Varken tingsrätt eller hovrätt accepterar dock den förklaringen och har styrkt av undersökningar från nationellt forensiskt centrum (NFC) gjort bedömningen att det är osannolikt att mannens dna skulle ha hamnat på pistolen på annat sätt än att han själv hanterade den.
Det linne som den skarpladdade pistolen låg lindad i, innan den tillsammans med en väska med 70 000 kronor i kontanter stoppats i taket, hade nämligen inte mannens dna – vilket även det får rätten att inte acceptera påståendet om kontaminering.
När polisen kontrollerade mannen den aktuella dagen fann man en kniv, batong och pepparspray. Han dömdes således i tingsrätten för ringa vapenbrott och för brott mot knivlagen. Men även här väljer hovrätten att ändra domen.
Man anser att det inte kan bevisas att mannen inte stoppat kniven i fickan när han kom hem, som han själv påstår. Därför frias han för brott mot knivlagen när hovrätten sagt sitt i fallet.
Normalt sett kan det anses vara förmildrande att vapen är gömda från andra men i det här fallet menar hovrätten att 45-åringen, som uppgett sig vara hotad, lätt skulle kunna komma åt vapnet genom att kliva upp på något och plocka ner det från taket. Man menar därför att det funnits en stor risk att pistolen skulle användas som vapen.