Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vid vägs ände ligger Vångas äldsta torp - från 1600-talet

Vedlösen är troligen Vångas äldsta torp och säkerligen det äldsta torpet som fortfarande är bebott året runt.- Och förmodligen det äldsta torpet i Vånga, som blivit elektrifierat. Något som skedde 1987, berättar Per Andersson, 78, som bor i Vedlösen med sin fru Gun-Britt, 75, allt sedan 1981.

- Även i år har det blivit mycket snöskottande, säger Per Andersson som bor i torpet Vedlösen i bakgrunden. Ett torp som är byggt 1862, troligen på grunden till ett ännu äldre torp med anor från 1600-talet.

- Även i år har det blivit mycket snöskottande, säger Per Andersson som bor i torpet Vedlösen i bakgrunden. Ett torp som är byggt 1862, troligen på grunden till ett ännu äldre torp med anor från 1600-talet.

Foto: Kjellberg Anita

VÅNGA2010-12-22 03:00

- I början var vi två Norrköpingsbor, som bara bodde här i Vedlösen under somrarna, minns Per. Och på den tiden jobbade vi också inne i stan, jag på Celloplast och sedermera Wettex under 40 år medan Gun-Britt arbetade på ICA.

Men snart nog blev ni Vedlösen-bor på "heltid"?

- Nja, det tog fem år för mig att övertala Per att vi skulle flytta ut hit året runt, säger Gun-Britt med en glimt i ögonvrån. Så 1987 skrev vi oss här från Norrköping och sedan dess har vi bott härute i Vångaskogen och vid vägs ände, eftersom vägen slutar här vid Vedlösen.

"Hobbybönder"
- Men innan vi flyttade ut hit året runt, hade vi alltså dragit in el och borrat en vattenbrunn, för att få lite drägligare tillvaro. Dessutom byggde vi ut det gamla torpet med en köksdel, för att få lite större utrymme.

- Sedan blev vi också "hobbybönder" och hade ungtjurar, grisar, kaniner, en hund och vi kläckte till och med fram egna fasaner ett tag. Men numera är vi "pensionerade" även från djurhållningen, förutom min biodling, säger Per.

- Och jag har min kära hobby i att väva trasmattor, fyller Gun-Britt i. Det tycker jag är roligt och avkopplande, när jag går ner till vävstugan.

Hur har det känts att bo så här mitt i storskogen?

- Helt underbart, säger Gun-Britt. Det är skönt året om, men framförallt på somrarna, då vi satsar mycket på blommor och växter runt huset. Så det har blivit lite skillnad mot när vi kom hit 1981, då Vedlösen stått tomt i 20 år och trädgården var helt igenvuxen, utom en liten bit runt huset bara.

Och ni lär till och med ha blivit medaljerade för er trädgårdshobby?

- Ja, det var Östergötlands Hushållningssällskap som gav oss en medalj för tre år sedan, för en, som de uttryckte det, välskött trädgård.

- Det kändes ju hedrande, men tyvärr blev vi dåliga, just när medaljen skulle delas ut av dåvarande landshövdingen Björn Eriksson i Linköping. Men det är ett roligt minne i alla fall och ett bevis att fler än vi själva tycker om trädgården.

Vedlösen är ett av de äldsta torpen i Vånga. Redan 1659 nämnes torpet Mantorpeskog, som sedan slutet av 1600-talet fick namnet Vedlösen. Förmodligen uppkallat efter den lilla sjön Vedlösen som ligger alldeles intill torpet.

1659 föddes här en son till Lars Larsson och hans hustru Anna Swensdotter. De flyttade därifrån efter några år och 1661 kom Jon skomakare och hans hustru Elin Persdotter och här föddes deras fem barn.

Sedan var det bebott av i tur och ordning: Anders Månsson och hans hustru. Skräddaren och kyrkoväktaren Anders Jönsson med hustrun Elin Bengtsdotter. Abraham Matthiasson, född i Regna och hans hustru Kierstin Olofsdotter. Torparen och murarmästaren Axel Isacsson och hans hustru Brita Hindricsdotter. 1838 kom Per Olofsson och hans hustru Brita Nilsdotter Torparen Anders Petter Jonsson och hans hustru Maja Greta Andersdotter, Torpet övertogs av sonen Nils Peter Andersson. Han flyttade 1897 till Jägersberg (Finspång?) och Vedlösen blev tomt en tid.

1920 vet man dock att Nils Peter bodde där igen nu tillsammans med sin syster. 1961 lär Vedlösen blivit obebott till 1981, då Per och Gun-Britt Andersson flyttade in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om