– Den här vintern och våren har vi ägnat mycket forskning och dokumentation åt ett antal byar runt om i Vånga, berättar Arne Hultqvist.
– Bland annat Kolstad, Käslinge, Balderum. Restad och byarna i Tolskeppstrakten samt en historik om Göstad Tegelbruk.
Hur går ni tillväga med forskningen?
– Framförallt kollar vi i arkiv och söker uppgifter på internet, säger Arne Hultqvist. Men det har även hänt att vi varit och besökt de platser som vi forskar om.
Vad tycker du annars är det mest positiva med gubbdagisträffarna?
– Det är givetvis den sociala samvaron och det är många av våra drygt 40 medlemmar som inte missar en enda onsdag, under vår aktiva säsong. Flera av våra medlemmar är ensamstående och då kan det ju vara extra positivt att träffas och prata lite och dessutom forska om hembygden.
– Men nu gör vi uppehåll med gubbdagiset till augusti, då vi kör igång våra träffar och forskningen igen i Missionskyrkan. Och att vi är i Missionskyrkan och inte hembygdsgården, beror på att vi behöver ha en större lokal än hembygdsgården, så vi är mycket tacksamma att vi kan hyra in oss i Missionskyrkan.
Var kan man studera era forskningsresultat?
– Dels har vi vissa forskningsresultat på ett USB-minne i arkivet på Vånga hembygdsgård, men det finns mycket av vår forskning även på internet och ”bygdeband”, där man då kan söka på Vånga, berättar Gert Andersson, talman för gubbdagiset.
– Och man kan även söka på vår hemsida hos Vånga Hembygdsförening, tillägger Arne Hultqvist.
Kommer alla gubbarna från Vånga?
– Vi har medlemmar även från Finspång, Skärblacka och Norrköping, men alla har sina rötter här i Vånga.
Våravslutningen i Missionskyrkan omfattade musikunderhållning, smörgåstårta, kaffe och lottförsäljning.
– Och så sjöng vi ”Den blomstertid nu kommer”. Ett stående och mycket passande inslag vid våra våravslutningar, fastslår Arne Hultqvist som själv kom med i den här verksamheten hösten 2013.
En verksamheten som nästa år firar 20-årsjubileum och den som startade det hela var Gunnar Öjermo, som fortfarande är med i gänget.
Vad var orsaken till att du startade den här verksamheten med ett ”gubbdagis”?
– Jag ville dokumentera och forska om Vånga socken under 1900-talet, berättar han vid våravslutningen. När det gällde 1600-, 1700- och 1800-talen var det färdigforskat, men inte om 1900-talet.
– Det var så det började och vi gjorde en hel del forskning och dokumentation om just 1900-talet i den här gruppen, bland annat om företag och affärer som funnits här i trakten.