Bygdegården Klippans parkering blev snabbt full på tisdagskvällen då Vångabygdens utvecklingsgrupp och Norrköpings kommun bjöd in till möte på temat ”Bygga och bo i Vånga.” Inne i huset bänkade sig ett 90-tal personer för att diskutera hur möjligheterna ska öka för boende i Vångabygden.
Gunilla Lundgren är ordförande i Vångabygdens utvecklingsgrupp. Hon är barnfödd i trakten och flyttade tillbaka hem år 2000 efter att ha bott i Linköping.
– Jag hade tur som hittade ett hus när jag ville flytta hem. Här är sällan några lediga hus och de få som kommer ut på marknaden blir snabbt köpta, berättade Gunilla för Folkbladet.
Vånga är en stor socken som sträcker ut sina nästan 160 kvadratkilometer av skogs- och jordbruksbygd mellan sjöarna Roxen och Glan.
Alla Folkbladet talar med under tisdagskvällens möte är överens om att Vånga inte är en ”krisort” med utflyttning och utarmning på agendan.
– Tvärtom så har Vånga goda förutsättningar. Invånarantalet ligger stadigt på ungefär 1800 personer och här finns gott om entreprenörer och företagare och många människor skulle gärna flytta hit om möjligheterna fanns. Vi från kommunen vill hjälpa till ännu mer på de sätt vi kan. Därför är det så viktigt att samverka med den aktiva utvecklingsgruppen här som verkligen driver på för att det ska hända positiva saker, sa kommunalrådet Karin Jonsson (C) som deltog på mötet i Klippans bygdegård.
Martin Berlin från kommunens stadsbyggnadskontor berättade om Norrköpings Översiktsplan för landsbygden. Kommunen vill bland annat göra det enklare att få bygglov och drar nu fram vatten och avlopp till fler områden i Vånga.
Bygglovsingenjör Louise Lindroth informerade om vad som gäller för den som vill stycka av säljbara tomter från sin mark.
Mötet var upplagt som ett mingel.Deltagarna vandrade runt och samtalade med de olika företrädarna som stod utspridda vid särskilda bord i lokalerna.
Vid bordet där Gunilla Lundgren stod för Vångabygdens utvecklingsgrupp fanns en enkät där intresserade inflyttare respektive marksäljare kunde anteckna sig. Vid mötets slut hade 17 personer anmält intresse av att flytta till Vånga och tre personer hade skrivit upp sig som möjliga markförsäljare.
– Mycket är på gång nu. Omvandlingen av sommarstugeområden till fastboende underlättas av kommunens satsning på vatten och avlopp, skolan har rustats upp och det finns vissa byggprojekt. Ett par mycket angelägna utvecklingsområden handlar om behovet av äldreboende av olika slag och om kollektivtrafik, sa Gunilla Lundgren som var nöjd med mötet.