Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nekas färdtjänst - är "inte tillräckligt sjuk"

När skolorna startade i måndags fick Emma Storm stanna hemma i Vånga. Orsak: hennes handikapp plus att Norrköpings kommun nekar henne färdtjänst. Nu hoppas hon någon ska ta sig an hennes problem.

Emma Storm kommer inte till skolan på grund av sitt funktionshinder. Kommunen beviljar ingen färdtjänst.
FOTO: JANNE FORSBY

Emma Storm kommer inte till skolan på grund av sitt funktionshinder. Kommunen beviljar ingen färdtjänst. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Vånga2005-01-12 06:00
I december i fjol opererade Emma en medfödd skada i sin vänstra höft. Operationen ska bidra till ett mer rörligt liv efter läkningstid och rehablitering. Till sin stora besvikelse kan hon nu inte fullfölja sitt andra år på Kunskapsgymnasiet eftersom hon inte kan ta sig från Vånga till Norrköping.
Som alla andra elever med ett visst avstånd från bostad till skola har Emma fått ett årskort för att kunna åka kollektivt. Problemet är att hon inte kan gå till och från busshållsplatsen då längre sträckor ger upphov till värk. Eftersom bussarna inte är handikappanpassade kan hon inte heller få med sig sin rullstol.
- Jag kan ju inte begära att busschaffören ska lyfta upp både mig och rullstolen. Jag kan klara mig med kryckor på kortare sträckor, men jag kan inte stödja på vänsterbenet och är rädd för att ramla, säger Emma.

Läkarintyg
Trots att läkarna skrivit ut ett intyg att hon måste få skolskjuts eller någon typ av färdtjänst under läkningsperioden så kvarstår dilemmat. På kommunen anser de att det inte ligger på deras bord.
- Vi ansvarar inte för att någon gymnasieelev kommer till skolan. Det är frivilligt. Vi kan bidra med busskort, sen kan vi inte göra mer, säger Birgit Wadstein, informationssekreterare på kollektivtrafikenheten.

Missar föreläsningarna
Vid flera tillfällen har Emmas föräldrar hört av sig till kommunen för att få rätt till färdtjänst, men nekats. Till svar fick de höra att Emma inte är "tillräckligt" sjuk.
- Visst kan jag göra mycket hemifrån men jag missar ju föreläsningarna, säger Emma besviket.
Enligt Norrköpings kommun kan färdtjänst eller reseersättning endast utfärdas om personen i fråga har ett långvarigt funktionshinder på minst tolv månader. Men Emma med sitt medfödda handikapp räknas inte in eftersom hon endast behöver skjuts i sju veckor. Kommunen hänvisar istället till skolledningen.
- Det är inte jag som har krävt skolskjuts. Jag har ju fått ett intyg men det räcker tydligen inte, säger Emma.

Skolchefen besviken
Kunskapsgymnasiets chef, Eva Werklin är lika besviken på kommunen som Emma. Hon förstår inte varför kommunen inte hjälper till när de gjort det tidigare.
- Vi hade en kille som hoppade på kryckor och han fick hjälp med skjuts. Men de har väl börjat läsa reglerna lite noggrannare nu, säger Eva Werklin.
- Vi får väl fundera vidare. Vi som skola gör vad vi kan. Visst, regler är till för att följas men med vissa undantag, säger hon och syftar på kommunens beslut.

För kort tid
Inte heller försäkringskassan i Östergötland kan göra något av samma anledning som kommunen. Tiden är för kort och funktionshindret anses inte varaktigt, samtidigt som Emma är för ung för att få handikappsersättning. Gränsen går vid 19 år.
Om och hur Emma ska kunna ta sig ta sig till skolan vet ingen idag.
Ska hon behöva vänta till sista februari då höften enligt läkarna är stabil?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om