Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Koncentrerat på "gummornas dagis"

I Vånga har man både ett livs levande gubbdagis och ett "gummdagis"! Igår var gubbarna på studiebesök i Skärblacka medan "gummorna" fanns på plats i Bergsmansgården och sydde hardangerbroderier, så det stod härliga till!

Jutta Svensson från Finspång har dubbla glasögon för att klara det pillriga jobbet.

Jutta Svensson från Finspång har dubbla glasögon för att klara det pillriga jobbet.

Foto: Kjellberg Anita

VÅNGA2010-04-08 03:00
- Visst är det kul att sy hardangerbroderier, men det allra bästa med den här verksamheten är ändå den härliga gemenskapen, säger Anita Jansson från Finspång men Vångabo på somrarna.Givande
- Vi syr, fikar och pratar och det är den helheten som är så givande, tillägger Mona Strömfors från Vånga.Totalt är det 18 kvinnor i den här gruppen och alla är pensionärer.- Men det finns även yngre som gillar hardangerbroderi, säger cirkelledaren Anita Johansson från Vånga. För jag har kurser i hardangerbroderi på Skogängsgården och Hallegården i Skärblacka på kvällstid och då är det blandade åldrar på de deltagande kvinnorna, både yngre och pensionärer.- Så det här med hardangerbroderi, att få sy och sedan klippa ut trådar, är det många som gillar, även om det är en hel del pillrigt småjobb.- Jag hade 20-årsjubileum i höstas, så det har blivit en och annan kurs genom åren, säger Anita Johansson, som hela tiden trivts med sin uppgift:- Man träffas och trivs och gör ett sorts hantverk tillsammans. Det är ju mycket roligare, än om alla satt hemma var för sig och sydde. Dessutom, tillägger Anita Johansson, får vi ju inspiration av varandra på en sån här kurs, något man aldrig kan få på samma sätt om man sitter ensam hemma.Torpinventering
Angående gubbdagiset berättar eldsjälen Arne Hultqvist om verksamheten just nu:- Vi tillhör Vånga hembygdsförening och sysslar just nu med en torpinventering samt forskning om byarna Restad, Kilinge och Rödja.- Det handlade om ett besök i herrgården hos Kullerstads hembygdsförening och deras pågående modellbyggen, som var väldigt intressanta att få se.
När du köper material till broderiet så köp samtidigt nålar med trubbig spets. En liten spetsig, skarp broderisax är också nödvändig när du klipper trådarna i broderiet. Markera mitten på broderiet genom att tråckla en tråd i vardera riktning genom denna, innan du börjar. Då är det lättare att räkna ut var du ska börja brodera. Tyget du köper ska alltid ha lika många trådar i inslagsriktning som i varpriktning. Sy alltid plattsömmen innan du gör urklippen. När ett motiv är färdigklippt syr du stoppsömstränsarna. Sy sedan de andra sömsätten. Avsluta hardangersömmen med langettsöm, sy denna färdig innan du klipper bort der överflödiga tyget utanför. (Från Hemmets Journal)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om