Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klippan i Vånga nyinvigd

Bygdegården Klippan i Vånga har kompletterats med ett nytt kök och ännu en samlingssal. Något som invigdes i veckan.

Invigde. Gösta Svensson har jobbat mycket ideellt med Klippans utbyggnad och fick klippa invigningsbandet. Här ses han i nya köket med från vänster Maud Berg, Lotta Hellgren och Birgitta Thern.

Invigde. Gösta Svensson har jobbat mycket ideellt med Klippans utbyggnad och fick klippa invigningsbandet. Här ses han i nya köket med från vänster Maud Berg, Lotta Hellgren och Birgitta Thern.

Foto: Sören Boström

VÅNGA2017-04-08 10:00

– Väldigt roligt att vi nu är klara med den här utbyggnaden, som är ett EU-projekt, berättade Maud Borg som är bidragsansvarig i bygdegårdens styrelse.

Hur har ni finansierat bygget?

– Vi har fått drygt en miljon kronor av EU via projektet Folkungaland och dessutom värdefulla bidrag även från Jordbruksverket och Norrköpings kommun.

– Men sedan har det lagts ned mycket ideellt jobb av många på utbyggnaden, som gjort att vi hållit kostnaderna nere, fastslår Maud Borg. Annars hade vi aldrig klarat den här satsningen.

Räckte bidragen till byggkostnaden?

– Nej, enligt EU-reglerna fick vi själva skjuta till 35 procent av kostnaden, vilket gjort att bygdegårdens ekonomi är ansträngd just nu. Men tack vare nya köket och nya salen, hoppas vi på ännu mer utnyttjande av lokalerna och därmed större inkomster framöver.

– Nu har vi tillgång både till den gamla, stora salen som tar 180 sittande gäster och nu också den här nya mindre lokalen som tar 50 sittande.

Vad har ni för verksamhet idag i Klippan?

– Bland annat har vi loppis, pingis, skytte, boule och Orgagillet tränar i våra lokaler.

Hur stor konkurrens har ni av Bergsmansgården, som ägs av svenska kyrkan?

– Visst har de en del arrangemang också, men vad jag förstår funderar kyrkan på att sälja Bergsmansgården och i ett sådant läge är det ju bra att vi får större resurser här i Klippan.

EU-projektet Folkungaland företräddes i Vånga av vice ordförande Jan Owe-Larsson:

– Känns väldigt positivt att kunna bidra med pengar till såna här projekt, menade han. Totalt har vi 27 miljoner kronor i år att spendera på projekt runt om i länet, varav drygt en miljon här i Vånga.

Gösta Svensson är en av de medlemmar som jobbat mest med utbyggnaden och som sa så här:

– Den viktigaste utbyggnaden är ju nya köket, som verkligen var nödvändigt och något som gör att vi nu förhoppningsvis kan få hit fler hyresgäster. Men när vi ändå byggde till köket, känns det väldigt bra att vi även fick till en ny, mindre sal. Så i fortsättningen kan vi nu hyra ut bygdegården till två sällskap samma kväll, sa Gösta Svensson som också fick äran att officiellt klippa av invigningsbandet.

Med på invigningen var också många av de jobbare som stått för utbyggnaden samt delar av Orgagillet som bjöd invigningspubliken på musik och dans.

Bygdegårdens ordförande Leif Sjöberg fick också en invigningspresent av Björn Kanebäck, vice ordförande i distriktsstyrelsen för Östergötlands 41 bygdegårdar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om