Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fick känna på livet förr

Skura mattor, kärna smör, såga ved och bygga fågelholkar. Det var en annorlunda skoldag för eleverna i Vångaskolans klass 3 häromdagen.

Frukost. Farfar farsdagen i Vånga, började med att alla fick frukost, i form av choklad och ostsmörgås.

Frukost. Farfar farsdagen i Vånga, började med att alla fick frukost, i form av choklad och ostsmörgås.

Foto: Sören Boström

VÅNGA2017-05-27 10:00

Bakgrunden var att de besökte Vånga hembygdsgård och fick uppleva hur det var att leva på farfars fars tid för kanske 50 - 100 år sedan.

– Allt var jättekul att få vara med om, tyckte eleven Elsa och fick med håll av kompisen Hermine. Nu vill vi försöka kärna eget smör hemma också, för det kändes så roligt att göra sitt eget smör.

Eleverna delades upp i grupper, till de olika stationer runt om på hembygdsgården och som befolkades av medlemmar från Vånga hembygdsförening.

Det hela började med att eleverna bjöds på frukost i form av choklad och ostsmörgåsar i en av stugorna, innan det var dags att gå iväg till de olika stationerna och börja agera.

– Från skolans sida, tycker vi det är jättebra att hembygdsgården ordnar med en sån här dag, sa läraren Ida Kinell och fick medhåll av elevassistenten Felicia Wikman.

– För mig är det första gången jag är här, men vi tycker det är enormt roligt att hembygdsföreningen engagerar sig för våra skolbarn. Och mina kollegor säger att det alltid är en toppenfin dag här.

Vilket ämne passar en sån här dag in i?

– För oss kommer den här dagen väldigt passande, för just nu jobbar vi med ett tema, angående barn för 100 år sedan. Vi har läst om skolan förr, om jordbruk och lantbruk, så den här dagen kom väldigt passande för vår del.

Arne Hultqvist summerade att hembygdsföreningen ställde upp med fler medlemmar den här gången, än det var antalet barn som kom:

– Det handlar alltid om årskurs 3 och det varierar ju varje år hur många elever som går i den årsklassen. Vissa år kommer det cirka 20 elever hit på den här dagen och då får de stå i kö vid stationerna, men idag kom det bara nio elever och då hinner vi förstås med alla barnen på ett lugnare sätt.

Du har tidigare sagt att ni kanske slutar med farfar farsdagen, på grund av all förstörelse som drabbat hembygdsgården och där barn är misstänkta för detta.

– Ja, men det är yngre barn än treorna, som vi misstänker. Nu ska vi bevaka hembygdsgården bättre i framtiden och blir det bara ett slut på förstörelsen, så kommer vi nog att fortsätta arrangera farfar farsdagen.

– Det skulle kännas tråkigt att sluta med den här dagen, för vi vet att barnen tycker det är roligt att komma hit och vi från hembygdsföreningen uppskattar också att få träffa barnen på ett så här trevligt sätt och få berätta om och visa upp livet förr i tiden här i Vånga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om