Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De river trasor för Afrika

Det började för 23 år sedan och pågår fortfarande. En grupp damer i Vånga missionsförsamling river trasor, som blir bandage och sedan skickas till Afrika.

Berit Larsson, Beryl Hermansson och Gull-Britt Widholm arbetar med att riva sönder lakan.

Berit Larsson, Beryl Hermansson och Gull-Britt Widholm arbetar med att riva sönder lakan.

Foto: Forsby Jan

VÅNGA2009-03-11 03:00
Varannan tisdag träffas en grupp damer från missionsgruppen i Vånga missionsförsamling. Sex originalmedlemmar finns kvar från starten 1986. Damerna river slitna lakan, dukar, påslakan och gardiner.- Vi gör förband och kompresser som skickas till Kongo, berättar Beryl Davidsson, ansvarig för gruppen.Hon har jobbat i Kongo i 20 år som sjuksköterska och med att förbättra sjuk- och hälsovården.- En gång om året skickar vi ner de rivna förbanden. Det brukar bli en dryg kubikmeter varje gång, säger Beryl.De brukar åka buss till ett lager utanför Borås och hjälpa till med att packa in förbanden.För tillfället är det 12-14 personer från Vånga och Skärblacka som regelbundet träffas. - Vi börjar med att riva en timme, sedan fikar vi och avslutar sedan med andakt.Enormt stort
Beryl påpekar att hjälpbehovet är enormt stort i Kongo. Ett land som är ungefär fem gånger så stort som Sverige.- Jag har alltid tyckt om att hjälpa andra människor. Det är ett engagemang jag haft sedan jag var barn, säger Beryl.Berit Johansson trivs under de regelbundna träffarna i missionskyrkan i Vånga.- Det är jätteroligt. Speciellt den sociala gemenskapen och att man känner att man gör lite nytta, säger Berit Johansson.Under året ska alla som skänkt gamla lakan bjudas in av gruppen.- Det rör sig om 30-talet personer från Vånga, Finspång och Skärblacka, säger Beryl Davidsson.Hon betonar att under alla åren de sysslat med detta har de aldrig varit utan material.- Folket i Kongo är väldigt bra och omtänksamma. Om man blir bekant med befolkningen ställer de upp till 150 procent, konstaterar Beryl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om