Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De gör som på farfarsfars tid

Farfarsfarsdag anordnas varje år i Vånga. - Syftet är att barnen ska få se hur man levde förr i tiden, säger Harry Larsson, ordförande i Vånga hembygdsförening.

Vånga hembygdsförenings Eivor Sandberg instruerar Emilia Kindahl och Rebecka Ridderborger hur man gör grönsakssoppa. Här skivar de morötter.

Vånga hembygdsförenings Eivor Sandberg instruerar Emilia Kindahl och Rebecka Ridderborger hur man gör grönsakssoppa. Här skivar de morötter.

Foto: Magnus Johansson

VÅNGA2009-05-20 03:00
I över tio år har Farfarsfarsdag anordnats för tredjeklassarna i Vånga skola. I år var det 16 tioåringar som under Vånga hembygdsförenings ledning fick färdas tillbaka i tiden.- Barnen tycker alltid det är roligt och uppskattar att få se hur det var på den tiden. De ser fram emot den här dagen när de ska börja i trean, säger Annika Netz, fritidspedagog i Vånga skola.Eleverna var indelade i fyra grupper. De fick lära sig tvätta, såga ved, kärna smör och koka soppa på öppen eld. Allt på gammaldags sätt.- Nu får barnen en inblick i hur det gick till på deras farfarsfars tid, säger Harry Larsson.Eric Rydberg, Jan Englund och Viktor Lihdén fick lära sig att såga ved med hjälp av Ingemar Lager.- Det är roligt att såga och se hur man jobbade förr, säger grabbarna.- Det var ännu roligare förr i tiden när man fick göra sin egen mat, säger Eric Rydberg.Emilia Kindahl och Rebecka Ridderborger fick instruktioner av Eivor Sandberg i hur det går till att laga grönsakssoppa.Allt möjligt
- Det är jättekul. Man får göra allt möjligt under den här dagen, säger Emilia.- Man får uppleva det som de gjorde för jättelänge sen, säger Rebecka.Efteråt får eleverna skriva en uppsats om hur de upplevde dagen.- Det är väldigt roligt att läsa hur barnen beskriver dagen. Sedan sparar vi alla uppsatser i vårt arkiv i hembygdsgården, säger Eivor Sandberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om