Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

- Så mjuuukt vi ligger här

- Skönare miljö för korna och bättre arbetsmiljö för oss.

Automattvätten går igång, när kon kommer nära den här skrubbningsrullen. En behandling som verkar vara till belåtenhet.

Automattvätten går igång, när kon kommer nära den här skrubbningsrullen. En behandling som verkar vara till belåtenhet.

Foto: Kjellberg Anita

VÅNGA2010-12-15 03:00

Det framhåller bonden Ulf Andersson som driver Krongården i Vånga tillsammans med sin fru Margreth North Andersson och som satsat på en ny modern, ladugård för sina mjölkkor, med robotmjölkning och madrasser för korna att ligga på.

- Tursamt nog har mjölkpriset gått upp på sistone, men inte så mycket, att vi är nöjda, säger han.

Att korna trivs, märker man direkt när man kommer in, eftersom de kommer fram i en lång rad och hälsar på oss främlingar.

- Korna har blivit mer sociala, nu när de är lösgående i en stor öppen ladugård, säger Ulf Andersson. Och tack vare den nya roboten som mjölkar dem, kan de ju gå dit när de vill och tanka ur.

Några kor ligger och vilar sig vid vårt besök, på sina utlagda madrasser.

- Ja, det är madrasser fyllda med gummiflis, som gör att de ligger bekvämt när de vilar sig. Så pass att de ibland glömmer att gå och mjölka vid roboten, men då får vi puffa på dem lite så att de kommer dit med lite hjälp.

Totalt har de 55 kor, men det finns plats för 85 i ladugården.

Kan det vara farligt att gå omkring bland lösgående kor?

- Oftast inte, säger Ulf Andersson, utom när de är brunstiga och vill rida på varandra. Dom är ju alltid snälla, men just i det läget ser de inte oss som jobbar här, utan kan komma farande ganska snabbt. Då gäller det att hoppa undan, eftersom de väger uppåt 700 kg och då vill man ju inte komma i vägen...

Vad är största fördelen att ha lösgående kor?

- För oss bönder innebär det mindre arbete per ko, jämfört med de gamla båsförsedda ladugårdarna. Men inte ens den här nya ladugården och robottekniken sköter sig själv. Man behöver inte mjölka längre, men istället hålla koll på allting, bland annat via datorn som övervakar korna och produktionen.

Är även matningen automatisk?

- Kraftfoder äter de ur automater och varje ko har sin ranson per dag, vilket kontrolleras via det halsband de bäst. Men sedan finns det kor som försöker knuffa undan andra kor och ta även deras ranson. Men såna "huliganfasoner" håller vi förstås koll på så gott det går.

Hur gick det för de gamla korna att lära sig nya tekniken i den här ladugården?

- Det tog mycket längre tid för dem att lära sig allt nytt härinne, än det tar idag för våra nya kalvar som kommer in hit direkt, när de vuxit till sig och blivit kor. De lär sig av de gamla korna ganska snabbt.

Har korna sina speciella platser även i en sån här ladugård?

- Nej, här lägger de sig där det är ledigt. Men en del kor har sina favoritplatser, som de försöker få hela tiden, det har vi märkt. Men de flesta korna är flexibla och lägger sig bara där det finns en ledig plats på madrassen.

Något som alla mjölkbönder ständigt oroar sig över är mjölkpriset till Arla. Hur ser det ut just nu?

- Det är ju faktiskt lite bättre nu, säger Ulf Andersson. För ungefär ett år sedan, precis när vi började bygga den här storsatsningen på den nya ladugården, så gick priset ner med en krona per liter.

- Men idag har vi fått tillbaka den kronan och därmed ser också ekonomin lite bättre ut igen, för oss mjölkbönder. Fortfarande tycker vi dock att vi får för lågt pris för mjölken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om