Såga ved, dra en slipsten, kärna smör, skura trasmattor, gå på styltor samt handla grönsaker, skära till dem och koka grönsakssoppa!
Allt det här ingick i Farfarsfarsdagen, som Vånga hembygdsförening, anordnade för 13 elever i klass 3 i Vånga skola nyligen.
– Det var jättekul att få prova på allt, sa eleven Vidar. Allra roligaste var nog ändå att såga ved med en jättegammal såg.
Och det syntes att eleverna gillade den här dagen, för när det var dags att byta arbetsstation, sprang eleverna raskt bort till nästa uppgift!
Men varför anordnar man då den här dagen?
– Det är ju för att vi vill att eleverna ska få prova på sånt som barn förr i tiden fick hjälpa till med hemma, säger Arne Hultqvist från hembygdsföreningen.
– Och när det gäller grönsakssoppan fick de koka den i en trebent gryta över en öppen eld, precis som det kunde vara förr i tiden.
Har ni anordnat den här dagen länge?
– Vi började troligen på 1980-talet, med en skoldag som hette "Pelles nya kläder", där eleverna fick vara med och klippa får och göra i ordning ullen.
– Sedan startade vi med Farfarsfarsdagen på 1990-talet och har hållit på sedan dess.
– Tyvärr missade vi två årgångar på grund av pandemin. Men nu har vi fått en förfrågan att så här i efterhand bjuda in även dom eleverna till en sån här farfarsfarsdag, fast de blivit lite äldre och det ska vi nog försöka göra.
Arne Hultqvist berättar också att Vånga hembygdsförening rustar för ett jubileum:
– Föreningen fyller 90 år i år och det planerar vi fira i höst med ett arrangemang, troligen i Vånga kyrka.
.