Hade undertecknad fått i uppdrag att fantisera fram den totala antitesen av 1960-talets miljonprogramsområden hade nog min inre bild hamnat ganska nära stadsdelen Vallastaden: det Bo- och Samhällsexpo som ytterligare någon vecka pågår i grannstaden Linköping – istället för konformitet: variation; istället för tyngd: lekfull lätthet; istället för enhetligt färgval: kaskader av olika nyanser.
Från beslutet 2011 om den nya stadsdelen Vallastaden har allt gått i rasande takt: arkitekttävling, projektering och byggnation av den 135 000 kvadratmeter stora utställningsytan. 40 olika aktörer har här byggt en tät stadsdel där social och miljömässig hållbarhet stått i fokus – ingen arkitekt har heller fått rita hus som är placerade intill varandra – allt för att få en mångfald.
I Infotältet finns infovärdarna Elisabeth Hasselgren och Emma Bergner som kan vittna om intresset.
– Det känns som om besöksantalet går upp för varje vecka och de som besökt expon har varit väldigt nöjda, berättar Emma Bergner som tror att det kommer ännu fler de två helgerna som återstår.
Folkbladet går nedför gatan i en stadsdel som inte bara är en utställning utan ett i allra högsta grad levande bostadsområde – här bor redan 800 människor och fler blir det. Det vimlar av smarta lösningar i stort och smått: vid ingången till ett flervåningshus helt av trä sitter entrévärden Gabriel Wallebom intill ett cykelställ i två våningar.
– Det är många som intresserat sig för just det här cykelstället, säger Gabriel och demonstrerar hur man gör för att få tillgång till sin velociped.
Inne i en lägenhet i trähuset iValla har Linköpings universitet skapat en lägenhet som ligger i framkant med elektroniska växter, robotar och datastyrning av många funktioner. Här finns surfplattor här och var som mäter saker som elförbrukning, temperatur och dessutom håller koll på kylskåpet.
– Allt är automatiskt eller styrs från en central dator, berättar värden Jonathan Segerberg som menar att det här inte ens är framtiden längre.
– Min lägenhet är lite så, jag styr lampor och eluttag med dator, nu experimenterar jag med att koppla in kaffebryggaren till mitt mobillarm, skrattar Jonathan som just avslutat sin utbildning i Grafisk design och kommunikation i Norrköping och säger sig ha ett stort intresse av interaktion mellan människa och teknik – vi ser ingen anledning att inte tro honom.
Vallastaden 2017 har öppet till och med 24 september.