Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Valkansliet fixar allt inför valet

Det är intensiva dagar på valkansliet i Rådhuset nu. I dag börjar förtidsröstningen och det är bara 2,5 vecka kvar till valdagen.

På anslagstavlan. Nedräkning till valdagen.

På anslagstavlan. Nedräkning till valdagen.

Foto: Susanna Beskow Norgren

VALET 20182018-08-22 07:00

Valkansliet vid kommunstyrelsens kontor består av valsamordnare Helena Nöid, till vardags kommunsekreterare, och Felicia Elvnäs, valadministratör, anställd för det här valet och nästa, EU-valet i vår.

– När det här valet är slut börjar förberedelserna för nästa val. Och alla skrämmer en ju med att det kanske blir omval, så man måste alltid vara beredd, säger Helena Nöid.

Det är valnämnden, med Inger Petersson (S) som ordförande, som ansvarar för valet. Men allt det praktiska står valkansliet för. Helena Nöid och Felicia Elvnäs har arbetat sedan i början av året med förberedelserna inför valet till riksdag, kommun och landsting.

– Man kan inte förstå förrän man kommer in i den här bubblan hur mycket detaljer det är att hålla ordning på, säger Helena Nöid.

Nu är det som mest intensivt. Telefonerna går varma, många har frågor kring valet.

Aktuellt på tisdagen var att allt material skulle ut till alla förtidsröstningslokaler, och röstmottagarna skulle möblera upp lokalerna.

I förra veckan började utbildningen av alla röstmottagare.

– Det är ungefär 600 personer vi ska utbilda, säger Helena Nöid.

70 av dem ska arbeta i förtidsröstningen.

– Vi vill ha sådana som är noggranna, ordningsamma, stresståliga och serviceminded, säger Helena Nöid och Felicia Elvnäs.

Många av röstmottagarna har arbetat vid tidigare val.

Hur många brukar förtidsrösta i Norrköping?

– Förra valet var vi faktiskt den fjärde största kommunen i Sverige att ta emot förtidsröster.

40 procent i Norrköping valde att förtidsrösta. Den tendensen, att fler och fler förtidsröstar, tar man höjd för också det här valet.

Varför tror ni att det ser ut så?

– Det är väl så samhället ser ut i stort. Man vill göra det när man själv har tid och möjlighet.

– Efter jobbet, eller när man lånar böcker, göra det när man ändå är på plats. Man kanske har andra planer för söndagen och vill inte boka upp sin helg, man kanske ska i väg på någonting.

Förra valet, 2014, ökade också röstdeltagandet totalt i Norrköping, till 85,32 procent i riksdagsvalet och 82,97 i kommunvalet.

Högtryck på valkansliet nu alltså.

– Efter onsdagsräkningen den 12 september, när den är klar, tror vi att det kanske går att andas ut.

Samtidigt gillar de de varierande arbetsuppgifterna, tycker att det är kul med administration och har roligt tillsammans.

– Och det känns som en viktig fråga. Demokratin ska fungera.

Fakta

Norrköpings kommun har 72 valdistrikt och till varje valdistrikt finns en vallokal. Vallokalerna har öppet på valdagen den 9 september.

Den 22 augusti startar förtidsröstningen i tolv förtidsröstningslokaler:

Arbetets museum, City Gross, Eneby bibliotek, förvaltningshuset Rosen, Hageby bibliotek, Mirum galleria (övre plan), Linden köpcentrum, Skärblacka bibliotek, Stadsbiblioteket, Träffpunkt Valhalla i Krokek, Åbyknuten och Östra Husby bibliotek.

Det anordnas även röstning på häktet och de båda anstalterna.

Äldre och sjuka kan budrösta.

Äldreboenden kan boka in ambulerande röstmottagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om