Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fokus på mäns våld

Under flera år har Länsstyrelsen Östergötland arbetat med att ta fram regionala delmål i arbetet för att få länet fritt från förtryck och våld, nu presenteras sex delmål.

Viktigt med regionala mål. Det anser Maha Eichoue, samordnare på Länsstyresen Östergötland.

Viktigt med regionala mål. Det anser Maha Eichoue, samordnare på Länsstyresen Östergötland.

Foto: Mikael Svensson

VÅLDSBEKÄMPNING2017-12-23 19:00

Generellt har man utgått från nationella strategier och åtgärdsprogram när man tagit fram sex punkter som man ska satsa extra mycket på regionalt.

– Vi har tillsammans med kvinnofridsnätverket tagit fram utvecklingsområden med fokus regionalt för att kunna sätta mer fokus på prioriterade områden, säger Maha Eichoue, utvecklingssamordnare mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld.

Detta gör man med bakgrund av att mäns våld mot kvinnor är ett omfattande samhällsproblem och ett av de allvarligaste uttrycken för ojämställdhet i världen. Våldet är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och hindrar flickor och pojkar, kvinnor och män att åtnjuta sina mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Det är ett av de allvarligaste hoten som berövar utsatta barn rätten till trygga och goda uppväxtvillkor. Mäns våld mot kvinnor begränsar kvinnors liv, självständighet och möjlighet till försörjning och innebär stora samhällsekonomiska kostnader.

Att förhindra att våldet uppstår, samt att erbjuda stöd och skydd för våldsutsatta är samhällets viktigaste uppgift för att garantera att flickor och pojkar, kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

– Samhällets förmåga att upptäcka våldsutsatthet behöver stärkas i Östergötland. Våldsutsatta berättar sällan självmant om våldet och många känner känslor av skam eller är rädda att inte bli trodda. Våldet får stora konsekvenser för den våldsutsatta och påverkar hela livet, säger Maha Eichoue.

Förhoppningen är att kunna åstadkomma en förändring på lång sikt, men den närmaste tidsramen rör sig från 2018 till 2020.

– I det långa perspektivet ser vi till 2030. Nu ska vi ta fram en handlingsplan för de regionala målen som jag hoppas vara klar i mars 2018, säger Maha Eichoue.

Strategin pekar på prioriterings- och utvecklingsområden som ska stärka ett långsiktigt och strategiskt utvecklingsarbete i länet. Förhoppningen är att den kan bli en plattform för det fortsatta arbetet i länet och fungera som ett stöd för länets aktörer, inklusive Länsstyrelsen, i arbetet för ett Östergötland fritt från förtryck och våld, säger Maha Eichoue.

Sex regionala delmål:

1. Ett utvecklat hälsofrämjande och förebyggande arbete för att motverka mäns våld mot kvinnor.

2. Tidigare upptäckt av våldsutsatthet och ett individanpassat och rättssäkert stöd och skydd för våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld.

3. Ett utökat arbete med våldsutövare för att våldet ska upphöra.

4. En effektiv bekämpning av brott som rör mäns våld mot kvinnor.

5. Ett jämlikt omhändertagande av våldsutsatta och barn som bevittnar våld i länet.

6. En ökad kunskap och metodutveckling i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om