Partiet vill stoppa vargarna

Landsbygdspartiet oberoende säger bestämt nej till ett vargrevir i kommunen.

2 april 2018 08:00

Partiet lämnade under måndagens kommunfullmäktigesammanträde i Folkets hus in en motion i ärendet.

– Kringströvande vargar kan man till nöds acceptera, men revirhävdande vargar kan svårligen leva sida vid sida med animalieproduktion baserad på betesdrift och ett levande kulturlandskap med biologisk mångfald, sade partiets förstanamn Anders Bockgård från talarstolen.

Landsbygdspartiet vill bland annat att Valdemarsviks kommun genom aktivt lobbyarbete mot berörda myndigheter arbetar för en vargrevirfri kommun. Ett annat önskemål är att kommunen på olika sätt stödjer enskilda initiativ i samråd med markägarna för att hindra reviretablering.

Anders Bockgård förklarar lite ironiskt att det är en gammal fin tradition att störa djuren och flytta över problemen till andra kommuner.

– På 1820- och 1830-talet – när vargplågan var som värst i landet – engagerade sig socknarna, dåtidens kommuner, aktivt och genom tvångsåtgärder mot allmogen för att driva och skydda den egna bygden. Östergötland har nu fått sitt första vargrevir på mer än 150 år. Valdemarsvik ligger tyvärr bra till att få nästa revir. Kommunen är glest befolkad och domineras av storskog, kommenterade Bockgård.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa