Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Valdemarsviks företagsklimat: bäst betyg sedan 2007

Valdemarsvik är årets raket i länet när Svenskt näringsliv presenterar sin undersökning om företagsklimatet. Även Norrköping ökar något men sladdar fortfarande.

Per Hollertz (M), kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, är nöjd över att företagsklimatet förbättrats enligt Svenskt näringslivs enkät.

Per Hollertz (M), kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, är nöjd över att företagsklimatet förbättrats enligt Svenskt näringslivs enkät.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsvik2023-05-23 11:27

Svenskt näringsliv har nu släppt resultatet av årets undersökning av det lokala företagsklimatet i landet. När det gäller Östergötland finns det siffror som sticker ut. 

Det mest anmärkningsvärda är Valdemarsviks utveckling, en kommun som legat i bottenskiktet under flera år och där i princip samtliga politiska partier haft förbättring av företagsklimatet som en prioriterad fråga. I förra årets rankning av Sveriges kommuner låg man på plats 269 med ett sammanlagt betyg på 3,0.

undefined
Valdemarsvik utnämns till årets raket i länet när det gäller företagsklimatet. Man går till sitt bästa betyg sedan 2007.

Men nu har något hänt. Svensk näringsliv beskriver kommunen som "årets raket i länet" och man studsar upp till ett samlat omdöme på 3,33. Det är det bästa betyget man haft sedan 2007 och i och med det passerar man Söderköpings kommun som i år får 3.20 i samlat omdöme.

– Det här är ett kvitto på att de åtgärder som genomförts de senaste åren gett resultat. Nu gäller det att hålla i det arbetet och ta fram fler åtgärder för att förbättra förutsättningarna att driva företag i kommunen, kommenterar Johan Gustafsson, regionchef på Svenskt Näringsliv i Östergötland.

Med denna höjning går Valdemarsvik från en 11:e till en 8:e plats i länet när det gäller samlat omdöme i enkäten. Från politiskt håll i Valdemarsvik är man naturligtvis glad över denna utveckling.

undefined
Per Hollertz (M), kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, är nöjd över att företagsklimatet förbättrats enligt Svenskt näringslivs enkät.

– Ja, det är ju jättepositivt att vi ser en vändning, vi jobbar väldigt hårt med de här frågorna, säger Per Hollertz (M), kommunstyrelsens ordförande.

De områden i enkäten där förbättringen är störst är service och bemötande samt upphandling, områden som kommunen satsat extra på.

– Det var bara 14 dagar sedan som vi avslutade kursen "Förenkla helt enkelt" som Sveriges kommuner och regioner står bakom. Den har vänt sig mycket mot myndighetsutövningen och det är ju där många av bemötandefrågorna kommer upp. Det är väldigt positivt att det ger effekt när man jobbat riktat med frågorna, tycker Per Hollertz.

– Jag vill förstås också ge en eloge till personalen som är dom som möter alla som kommer i kontakt med kommunen.

När det gäller Norrköpings kommun ser man en liten förbättring: från 2,68 till 2,88 i samlat omdöme vilket är det bästa på fem år. Fortfarande har man dock lägst betyg av länets kommuner. 

Företagen i Norrköping prioriterar också lite andra saker: Här är minskad brottslighet och ökad trygghet det viktigaste.

– Brottsligheten är ett av våra stora samhällsproblem och 36 procent av företagen i Norrköping uppger att de är drabbade. Det är nästan dubbelt så många som i landet som helhet, säger Johan Gustafsson på Svenskt näringsliv. 

undefined
Johan Gustafsson, regionchef på Svenskt Näringsliv i Östergötland.

– Vid halvårsskiftet får kommunerna dessutom ett större ansvar för att samordna det brottsförebyggande arbetet. Där är det viktigt att Norrköping lyckas involvera företagen på ett bra sätt.

Bäst betyg i länet får Ydre kommun med ett samlat omdöme på 4,5. Överhuvudtaget ger företagen i årets undersökning det högsta sammanfattade omdömet till företagen någonsin under de 21 år som Svenskt näringsliv genomfört denna undersökning. Genomsnittet i Östergötland är 3,4 på en sexgradig skala jämfört med 3,5 i landet som helhet.

Undersökningen har gått till så att Svenskt näringsliv skickat ut enkäten till 400 företag i större kommuner, i de mindre kommunerna får 200 företag en enkät, sedan har resultatet sammanställts.

I september kommer man även att presentera en rankning av Sveriges kommuner när det gäller företagsklimatet där även statistik kommer att vägas in för att få en rättvisande bild.

Länets kommuner

Betyget för sammanlagt omdöme i länets kommuner (förra årets betyg inom parentes):

Ydre: 4,48 (4,23)

Mjölby: 3,84 (3,80)

Vadstena: 3,83 (3,85)

Ödeshög: 3,59 (3,77)

Linköping: 3,50 (3,49)

Åtvidaberg: 3,47 (3,54)

Valdemarsvik: 3,33 (2,97)

Motala: 3,23 (3,28)

Söderköping: 3,20 (3,18)

Boxholm: 3,11 (3,11)

Kinda: 3,11 (3,12)

Finspång: 2,91 (2,94)

Norrköping: 2,68 (2,68)

Siffror från Svenskt näringsliv baserat på deras enkätundersökning om företagsklimatet i Sverige

Karta: Valdemarsvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!