Genom olika undersökningar har länsstyrelsen konstaterat att det finns en övergödningsproblematik i Strolången. Det märks bland annat dåligt siktdjup, syrefria områden under sommaren och årliga algblomningar. Det har också skapats en obalans i sjön med en för hög andel växtplankton och vitfisk jämfört med djurplankton och rovfisk.
– Vi har sett en övervikt av vitfisk i sjön och det är ett tydligt tecken på att den här sjön mår inte bra, säger Kenneth Winroth, vattenekolog på länsstyrelsen.
Förra hösten genomförde konsultföretaget Klara Vatten ett testreduktionsfiske i sjön och kom fram till att det är cirka 80 ton vitfisk som behöver tas bort för att återställa balansen. När det är gjort kommer mängden djurplankton att öka och andelen växtplankton minska, vilket kommer att göra sjön klarare.
Samtidigt betonar Kenneth Winroth att det här är en åtgärd som inte räcker.
– Vi kan inte säga att vi gör det här så räddar vi sjön, utan det krävs också att vi jobbar uppströms i diken och vattendrag. Där anlägger vi exempelvis våtmarker som minskar utflödet av näring till sjön.
Magnus Böklin och kollegan Jesper Björk Rengbrant är vårdfiskare på Klart vatten och är de som genom notfiske ser till att fånga fisken som ska bort.
– En not är ett 300 meter lång nät, men en rejäl säck på mitten. Den kan ta 25 ton om det är så, säger Magnus.
Med hjälp av noten stänger de inne fisken, som sen ska håvas upp i båten och föras iland. Medan Magnus håvar upp står Jesper och sorterar ut de rovfiskar, främst gädda, gös och abborre, som ska tillbaka i sjön.
– De är väldigt spralliga, och svåra att hålla kvar, säger Jesper när jag ber att få fota en trekilos gädda som slinker ur händerna på honom.
Sakta men säkert fylls båten på med fiskar och ett märkligt plaskande ljud hörs från dem. Det är en fångst på tre till fyra ton den här gången.
– Vad fisk det finns i sjön, det är helt otroligt! säger Ola Jacobsson, ägare till en del av sjön och involverad i arbetet.
Fisken kommer att hamna i hans gödselbrunn.
– Så småningom kommer det att spridas ut på åkrarna, så fisken kommer till nytta, säger Ola.
Vad tycker du som ägare om projektet?
– Det är jättebra! Vi vill gärna sänka övergödningen i sjön och få klarare och finare vatten.
Projektet finansieras genom LOVA-medel som tilldelats länsstyrelsen av Havs- och vattenmyndigheten.