- När det gäller trygghetslarm vet vi inte vilka av våra kunder som har det. Men om vi fått veta det vid felanmälan ska våra anställda kunna säga till kunden att de ska vända sig till kommunen och inte till oss. Vi ska givetvis laga det som är fel, men det är kommunens sak att se till att ordna ett alternativ till larmet, säger Marielle Ehnberg - pressinformatör på Telia.
Anledningen till telefonavbrottet är de åskväder som härjat runt om i landet. Och det är också det som gör att det tar längre tid än vanligt att laga ledningarna, menar hon.
- Normalt sett har vi en tid på tre dagar. Men eftersom det är mycket som varit trasigt så är det beräknat att ta tio dagar i stället. Teknikerna jobbar för fullt och på övertid.
Beklagar
När det kommer till bemötandet hos Telia vill Marielle Ehnberg dock beklaga.
- Det är inte acceptabelt överhuvudtaget att någon säger att de ska ringa upp och sen inte göra det. Det kan jag bara beklaga. Men ansvaret ligger samtidigt inte hos oss, det är kommunernas ansvar med trygghetslarm. Vid långa avbrott får kunden vända sig till kommunen eller ansvarigt boende, säger hon.
Det faktum att handläggarna höftat om åtgärdstiden och inte gett ut information om ansvar till Nilsove och hans mor kvarstår.
- När vår personal får veta att det gäller trygghetslarm ska de kunna säga till kunden att vända sig till sin kommun och om de inte har gjort det så är det inte bra. Men samtidigt kan man tycka att det fortfarande är kommunens ansvar att kunna kommunicera rätt information till kunden om saker inte fungerar.
Inte prioriterat
Det finns heller ingen prioritet hos Telia att hjälpa kunder med larm kopplade till telefonen först.
- Tyvärr har vi ingen sådan prioritet. Fram till våren 2010 hade vi det men som det är nu är larmen kommunernas ansvar enligt socialtjänstlagen. Det är upp till dem att komma fram till en alternativ lösning om telefonin inte fungerar.