Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SFI på distans en väg ut i arbetslivet

Möjligheten att läsa SFI, svenska för invandrare, på distans har gett flera nyanlända chansen att kombinera studier med arbete eller praktik.

Trots att studierna sker på distans samlas eleverna fem timmar i veckan för att få stöd av en lärare. Bilden är dock inte från ett av dessa tillfällen.

Trots att studierna sker på distans samlas eleverna fem timmar i veckan för att få stöd av en lärare. Bilden är dock inte från ett av dessa tillfällen.

Foto:

Valdemarsvik2018-01-17 10:10

– Helhetsbedömningen är att det har gått bra, säger Richard Olovsson, biträdande sektorchef inom barn, utbildning och arbetsmarknad.

I våras tog kommunstyrelsen beslut om att kommunen skulle ta på sig ett huvudmannaskap och upphandla SFI på distans. Orsaken var att det svårt för eleverna att kombinera SFI med praktik, då SFI bedrivs alla dagar i veckan. Sen höstterminen 2017 har nyanlända haft möjlighet att genom distansutbildningen till exempel studera på deltid och arbeta, göra praktik eller delta i någon arbetsmarknadsutbildning på deltid.

– Vi började i liten skala med 13 inskrivna och sen har det stadigt ökat. Strax innan jul var det 20 inskrivna och det är 14 till som har sökt, säger Richard Olovsson.

Det här har bland annat gjort att fler har kunnat utnyttja kommunens praktikplatser som skapats för just nyanlända. Förra våren hade kommunen 40 platser, främst tjänster inom vård/omsorg eller skola/förskola, varav bara 16 utnyttjades. Idag är cirka 27 personer ute på arbetspraktik och 15 personer står i kö för en lämplig plats.

– Kommunen erbjuder en stor bredd på platser och vi vill att praktiken ska bli så rätt som möjlighet utifrån den sökandes intresse, erfarenhet och kompetens, säger Richard Olovsson.

Även om inte alla av kommunens praktikplatser utnyttjas är Richard Olovsson nöjd.

– Om man tar antalet gånger 17, för att jämföra med Norrköping som är 17 gånger större, så bli det ganska många.

– Det är också flera gånger en praktik har övergått i en anställning, exempelvis i form av en extratjänst. Vilket är en process vi önskar uppnå.

Fotnot: Totalt har 66 personer erbjudits arbetspraktik via den här satsningen under 2017. Räknas feriepraktik och utbildningspraktik in blir det totalt cirka 170 personer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!