Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Planer för att äldre bor i kooperativa lägenheter

Äldreboende med kooperativa hyreslägenheter. Det är Valdemarsviks kommuns planer för Ringgården i Ringarum.

– Idag är platserna fruktansvärt oändamålsenliga. Det är varken bra för dem som bor där eller för personalen, säger Helen Johansson-Kokkonen.

– Idag är platserna fruktansvärt oändamålsenliga. Det är varken bra för dem som bor där eller för personalen, säger Helen Johansson-Kokkonen.

Foto: Eva Jensen

Valdemarsvik2017-06-21 10:52

– Vi måste verkligen göra något nu, det visar den boendeutredning som vi gjort. Idag finns nästan bara två alternativ för de äldre, bo hemma eller i särskilt boende. Men det finns knappt något hus med hiss i Valdemarsvik så det behövs verkligen göras något, säger kommunalråd Helen Johansson-Kokkonen.

Kommunen har skickat ut intresseanmälningar till nio byggföretag, både stora entreprenörer och lokala. Några av dem har gett positiva svar och är intresserade av att bygga kooperativa hyreslägenheter för äldreboende.

Meningen är att kommunen säljer Ringgården till ett företag som bygger om de 30 vård- och omsorgsplatserna. Sedan bildas en styrelse för Ringgården där kommunen sitter med och det är styrelsen som tar beslut om till exempel hyror och annat.

– Idag är platserna fruktansvärt oändamålsenliga. Det är varken bra för dem som bor där eller för personalen. Vi måste tänka annorlunda och tänka nytt och vi borde renovera alla äldreomsorgsplatser som finns, säger Helen Johansson-Kokkonen.

Totalt har kommunen 90 omsorgsplatser, varav 30 är i Ringarum och det är bara dem som kommunen äger. Därför börjar man med dessa.

– Den som köper fastigheten står för byggandet men kommunen har fortfarande stort inflytande över fastigheten i och med att vi bildar en styrelse. Det handlar om investeringar på ganska många hundra miljoner och vi är en liten kommun. Den närmaste framtiden ser vi att det finns många investeringar som behöver göras, bland annat då det gäller nya förskolor och skolor. Därför tycker vi det här är ett bra alternativ, säger Helen Johansson-Kokkonen.

Åtvidaberg är en kommun som redan har prövat på kooperativa hyreslägenheter för äldrevården. Vid nästa sammanträde för kommunstyrelsen ska politikerna diskutera vad detta kommer att innebära.

– Vi måste vara så politiskt eniga som vi bara kan vara, säger Helen Johansson-Kokkonen.

Förhoppningen är att man redan under hösten tar beslut om vem som får köpa fastigheten och att renoveringarna kan börja nästa år. Då skulle ett nytt boende vara klart någon gång under 2019.

Vad innebär detta för de boende?

– Egentligen är det ingen skillnad för dem. Idag hyr de av kommunen och sedan blir det av en fastighetsägare, säger Helen Johansson-Kokkonen.

Men om en entreprenör köper fastigheten och står för en dyr renovering. Kommer inte hyrorna att höjas?

– När de bygger nytt måste de se till att det blir hyror som människor klarar av. Sedan har de som bor rätt till bostadsbidrag. Men en säkerhet är att kommunen finns med i den styrelse som ska sätta hyrorna och vi har fortfarande ett stort inflytande, säger Helen Johansson-Kokkonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!