– Moderaterna i Norrköping har tagit ett aktivt ställningstagande; vi jobbar för att blir det största partiet och vill inte spekulera i vilka konstellationer det kan bli efter valet, säger oppositionsråd Ingrid Cassel (M).
Diskussioner om samarbete eller stöd av Sverigedemokraterna på såväl riks- som kommunnivå har pågått länge och intensifierats de senaste åren. Framför allt sedan den politiska kartan ritats om och de två huvudblocken inom svensk politik försvagats. Enligt DN/Ipsos juniundersökning går SD om M och hamnar på 20,5 procent, medan M får 19. Socialdemokraterna ligger i den undersökningen på 24 procent. Det rödgröna blocket och Allianspartierna får totalt 38 procent vardera. Vilken konstellation som kommer att styra Sverige efter den nionde september är uppenbart oklar.
Enligt en annan undersökning, gjord av Aftonbladet/Inizio, kan sex av tio moderata väljare tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna om Alliansen inte får en egen majoritet i riksdagsvalet. Detta ändrar inte den moderata partiledaren Ulf Kristerssons ståndpunkt att inte vilja samarbeta med det partiet. Moderaterna i Norrköping vill inte spekulera i om det kan bli så här i stan:
– Vi har haft den frågan uppe, men vi har ju inga undersökningar lokalt och då finns det ingen större anledning att spekulera, menar Ingrid Cassel.
Samtidigt vill hon heller inte avfärda ett eventuellt samarbete med SD i Norrköping. Precis som hon inte avfärdar samarbetet med något annat parti, eller konstellation, här. Och ska hon säga något samarbetsförslag efter valet, blir det Alliansen:
– Det gör vi eftersom vi har gemensam värdegrund. Men vi vill inte spekulera innan valet och stänger inte dörren till något parti, säger Ingrid Cassel, som menar att det är en av själva grundprinciperna i demokratin; att alla avlägger sin röst och efter det får beslutet om vem eller vilka som ska styra landet tas:
– Den dagen vi får ett politiskt arbete som bara går ut på att man ska räkna ihop sig så att man får majoritet, då har vi naggat i demokratin. Får man inte egen majoritet måste man samarbeta. Jag är mer bekymrad över att vi har Allianskollegor som redan nu berättat vem man vill samarbeta med. Så gör inte vi.
Men det gjorde ni väl inom Alliansen vid tidigare val?
– Ja, men vi ligger nära varandra i värdegrunden. Så det ligger nära tillhands. Men jag tror att det varit nyttigt för partiet att jobba med ett lokalt valprogram och fokusera på vad vi vill i stället för att berätta vad andra inte står för, säger hon.
Huruvida partier på kommunnivå vill samarbeta, eller få stöd av, SD ser olika ut i landet. När DN ringde runt till moderata politiker i landet var det lite blandad kompott, desto mer samstämmigt är att få vill svara på frågan om de kan tänka sig ett samarbete med SD. Vissa lutar sig på passivt stöd, andra på ”korridorsamtal” medan vissa lägger fram sina förslag och så får SD helt enkelt rösta. Så här lät det i Skinnskatteberg, när SVD gjorde ett reportage mitt i den här valperioden:
– Vi lägger fram våra förslag och den rödgröna röran lägger fram sina och så får SD rösta på det som de tycker är bäst, sade Bo Öberg (M), kommunalråd i Skinnskatteberg i SVD då.
I Tranås röstade SD för delar av Alliansbudgeten och delar av de rödgrönas andrahandsyrkande. Enligt Björn Forsell, Sverigedemokrat i Tranås, får partiet inte vara med och diskutera politikens innehåll. Därför vill heller inte de ge några garantier:
– De ska fan inte veta var de har oss. De ska inte tro att vi är något stödparti till Alliansen, sade han i SVD.
Om och vem eller vilka Moderaterna vill samarbeta med i Norrköping, får vi veta först efter valet. För att det måste till ett samarbete, det tänker även Ingrid Cassel:
– Sannolikheten att ett parti får egen majoritet är låg. Men vi vill inte spekulera i vilka vi vill samarbeta med.
Men pratar ni med några andra partier om samarbete?
– Vi har inte ens utsatt en förhandlingsgrupp än. Så det är väldigt öppet. Men visst är frågan befogad, säger Ingrid Cassel.