Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

M satsar på elevassistenterna

Rektorer med för lite pengar och en skollag som kräver att de har tillräckligt med personal. Barn med behov som kommer i kläm. Så ser skolans vardag ut, enligt Moderaterna, som vill göra flera förändringar.

Moderaterna Sophia Jarl och Roger Eklund-Åkesson vill bland annat se en ändring i organisationen kring elevassistenterna.

Moderaterna Sophia Jarl och Roger Eklund-Åkesson vill bland annat se en ändring i organisationen kring elevassistenterna.

Foto: Carolina Nilsson

VAL20182018-08-16 17:00

Med utgångspunkt i ett flerårigt skolunderskott och en kulmen när minst 150 visstidsanställda förlorade sina jobb till höstterminen – merparten elevassistenter – presenterar nu Moderaterna tre förslag på hur barn med särskilda behov ska få det stöd de behöver och har rätt till.

– Det här är en skyldighet vi har, som oppositionsråd Sophia Jarl (M), säger.

Moderaterna vill att barn med diagnoser ska följas av samma elevassistent under hela sin skoltid, att kommunen utmanar turoordningsreglerna i LAS och att personalkontoret ger proaktivt stöd till rektorer i arbetsrättsliga frågor.

I dag ser det väldigt olika ut på enskilda skolor när det gäller bemanning av elevassistenter. Mycket beror på rektorernas erfarenheter och kunskaper.

– Vi har en mångfald av rektorer med olika erfarenheter, där vissa hittar kryphål i LAS för att kunna sätta barns behov i fokus, medan andra saknar den kunskapen, exemplifierar Sophia Jarl olikheterna.

I stället vill Moderaterna att en viss del av elevassistenterna anställs centralt, så att det inte råder någon tvekan om att det finns personal.

– Kommunen måste arbeta för att sätta barnens behov i centrum, säger hon.

För att få hjälp med personalrättsliga frågor, något som landar på rektorernas bord utöver det pedagogiska ledarskapet, ska personalkontoret gå in mer aktivt och ge råd och stöd.

– Som det är i dag lämnas rektorerna helt ensamma i det här. Visst kan de få råd av kommunens hr-kunsulter när de ber om det, men vi tycker att det ska vara tydligare, säger Sophia Jarl.

Att utmana LAS är en sådan sak, när pengarna inte räcker till och personal måste sägas upp.

– Skollagen och LAS ställs ofta mot varandra – vilken ska gå först? Vi anser att den tid som en person arbetat med ett barn också ska betyda något, men det gör det inte i dag. Vi skulle vilja pröva hur skollagen står sig mot LAS, säger Sophia Jarl.

Förra året blev skolans underskott 50 miljoner kronor. Moderaterna har i sina förslag skjutit till de pengarna – och mer – för att ge rektorerna förutsättningar att möta kraven som skolalgen ställer och ge barn med särskilda behov det stöd som behövs. De efterfrågar även en utredning om hur de 150 visstidstjänsterna som nu tas bort påverkar skolan och hur många som är i behov av stöd.

– Föräldrar har hört av sig till oss som är oroliga eftersom assistenterna inte är kvar nu när skolan börjar, säger Roger Eklund-Åkesson, andre vice ordförande i utbildningsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!