Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Larmbågar på akuten och kameror

Hot och våld mot vård- och blåljuspersonal blir allt vanligare. Nu vill Moderaterna såväl skärpa lagstiftningen som göra det enklare att använda kameror.

akuten vrinnevi
akutmottagning
vrinnevisjukhuset

akuten vrinnevi akutmottagning vrinnevisjukhuset

Foto: Carolina Nilsson

VAL20182018-08-31 15:00

Kriminella gäng som tar med sig konflikten in på akutmottagningen och ambulanspersonal och poliser som larmas ut för att sedan utsättas för hot, våld och stenkastning. Det är exempel på en allt hårdnande vardag för vård- och blåljuspersonal runt om i landet. Det händer även i vårt län, även om det framför allt är i storstadsregionerna det förekommer. Moderaterna vill stävja situationen, innan det blossar upp även här.

– Vi kan aldrig acceptera att någon ger sig på exempelvis utryckningspersonal som är ute och räddar liv, säger Anderas Norlén (M), riksdagsledamot från Norrköping.

Tidigare i veckan, under en pressträff på Vrinnevisjukhuset, presenterade han och partikollegorna på regional och kommunal nivå, Marie Morell och Ingrid Cassel, flera förslag på åtgärder mot våldet och hoten. Här syns bland annat förslag på larmbågar på akutmottagningarna och enklare att få tillstånd att montera kameror och att ha personkameror för vård- och blåljuspersonal.

– Akuten har flera gånger fått in personer som blivit skjutna i gängbråk, och sedan kommer andra gängmedlemmar och så fortsätter det på akuten där vårdpersonal blivit hotade av kriminella. Det har även varit stenkastning mot ambulanspersonal och poliser. Med larmbågar på akuten kan man genomföra säkerhetskontroller vid behov och fånga upp vapen, säger Anderas Norlén.

Genom att slopa tillståndsplikten på kameraövervakning i exempelvis ambulanser eller vid akutmottagningar, och ersätta med anmälningsplikt, ska det blir enklare för blåljuspersonal att dokumentera det som sker.

– Kameror på akuten är en trygghetsskapande åtgärd. Då kan personalen se vilka som kommer in innan de möter dem, säger Marie Morell.

Vårdpersonal ska även kunna bära kroppskameror, som en säkerhetsåtgärd.

– Det ska inte ske rutinmässigt, utan mer i situationer som är farliga, säger Andreas Norlén.

Genom att ändra lagstiftningen och skapa ett nytt brott, "våld mot alarmeringspersonal" ska det bli strängare straff för den som ger sig på exempelvis ambulanspersonal, väktare eller personal i räddningstjänsten.

– De har ofta arbetsplatsen mitt på gatan och det området måste säkras. Det kan vara oroligt med ungdomsgäng och personer som inte alls vill att den skadade ska få vård, säger Ingrid Cassel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!