Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De hoppas på mera LOV

Några vinster i välfärden diskuterades inte när Vårdföretagarna besökte Norrköping på tisdagen. I stället låg fokus på nya idéer och hur vården kan bli bättre.

Albrektsvägen 153 är ett nybyggt äldre- och demensboende som drivs av ett privat företag.

Albrektsvägen 153 är ett nybyggt äldre- och demensboende som drivs av ett privat företag.

Foto: Carolina Nilsson

VAL20182018-08-07 19:00

– Jag hade hoppats att frågan om vinster i välfärden inte skulle vara något man diskuterade längre. Tyvärr ser den dock ut att leva vidare i valrörelsen till viss del, sade Håkan Tenelius som är näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi och som samlar runt 2 000 företag runt om i Sverige.

Hans syfte med besöken i en rad svenska kommuner, däribland Norrköping, är dock att diskutera andra saker.

– Vi menar att vinster i välfärden inte är ett verkligt problem. Det vi i stället vill lägga fokus på är att utveckla kvaliteten, se hur vi kan jobba rationellt och utveckla valfriheten, exemplifierade han under besöket på det privata, nyöppnade äldre- och demensboendet på Albrektsvägen 153.

Där finns 80 lägenheter fördelade på fem våningsplan och det är A&O Ansvar och Omsorg AB som driver det. Vd är Sackarias Mårdh och han ser att det finns en hel del att utveckla när det bland annat gäller relationen mellan de privata utförarna och kommunerna. Företaget han arbetar för finns i flera kommuner och relationerna skiljer sig åt.

– En del är bra, men andra är sämre på att ta till sig av våra idéer. Det skulle vara så mycket enklare om man hade ett öppet sinne, och inte boxade in olika krav i upphandlingar, som att "på tisdagar ska det serveras ett halvt ägg". Tar man inte till sig av våra idéer blir det ju som att vi driver ett kommunalt bolag, sade han.

Dessutom vill han gärna att de privata företagen ska kunna vara med från början i processerna, som när exempelvis fastigheterna ska byggas. Då hade kanske inte 400 kvadratmeter blivit omklädningsrum, nästintill outnyttjade sådana, i det nybyggda Albrektsvägen 153.

– Man kunde ha använt den här ytan på bottenplan till bostäder, och hade man vänt huset hade man kunnat ha terrasser in mot gården, fortsatte han.

Det är sådant här som gör att Håkan Tenelius reser runt och diskuterar, samtidigt som han framför företagarnas åsikter till politiker. Att Norrköping infört LOV inom hemtjänsten tycker han är bra, men menar att valfriheten borde få ett större utrymme i en stad av Norrköpings storlek.

– Här har endast 10,2 procent av personerna i särskilda boenden valt en privat utförare, mot rikets nästan 20 procent. Och när det gäller personlig assistans har hela 80 procent valt en privat utförare, så det finns ju en efterfrågan i länet.

När oppositionsråd Sophia Jarl (M) mötte företagarna på tisdagen lovade hon att ett Moderatstyrt Norrköping kommer att plocka in de privata vårdföretagarnas goda idéer, öppna upp för privata företag att själva bygga och driva vårdboenden och utveckla valalternativen.

– De privata vårdföretagen är här för att stanna och det är bra. Vi måste ha en modell där de är med i processerna från början. Kommunen ska inte bestämma allt, sade hon band annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!