Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skolvalet: "Sociala medier påverkar oss mest”

Drottning Blankas gymnasieelever fick möjligheten att göra sina röster hörda och ta ställning i viktiga politiska frågor.

Enligt arrangörerna var valdeltagandet bland eleverna högt.

Enligt arrangörerna var valdeltagandet bland eleverna högt.

Foto: Viktor Degling

Val2022-09-06 20:00

På måndagen drog skolvalet på Drottning Blankas gymnasieskola igång. Arrangörerna är sistaårselever på skolans samhällsvetenskapliga linje som i samband med valet arbetar mycket med politiska frågor och de svenska riksdagspartierna. Joakim Siegers, lärare i samhällsvetenskapliga ämnen på skolan berättar vilka frågor han uppfattat har väckt mest intresse hos eleverna.

– Vi har pratat om viktiga politiska frågor på samhällskunskapskurserna. I skolvalet är lag och ordning, vård och omsorg och utbildning de tre största frågorna som de flesta tycker är viktigast. Skolvalet ger ju också svenska folket och inte minst politikerna en fingervisning om hur ungdomarna tycker och tänker, speciellt inför kommande val där flera av dessa ungdomar kommer rösta i det riktiga valet. 

Linnéa Liljegren, 17, Alma Artiles, 17 och Zeyneb Ahmed, 18 läser alla tredje året på samhällsvetenskapliga programmet och arbetar som funktionärer och rösträknare under skolvalet. För alla tre är skolfrågan en av deras viktigaste frågor som de har i åtanke när de lägger sina röster i valurnan. 

– När jag ska rösta utgår jag ifrån vad som är bäst för mig, säger Zeyneb. Jag är ung och går i skolan så självklart är skolfrågan väldigt viktig för mig. Jag vill rösta så att jag känner att jag kan få den bästa utbildningen som öppnar flest dörrar för mig i framtiden. Sen påverkar ju politiken vår vardag och vår framtid väldigt mycket så alla frågor är såklart viktiga att tänka på. 

Linnéa, Alma och Zeyneb tror att de politiska partiernas närvaro på sociala medier i allt större utsträckning påverkar hur unga väljare väljer att rösta.

– Jag tror att politikerna som använder sociala medier som TikTok och Instagram påverkar ungas beslut väldigt mycket. Man går mest på första anblick och läser inte in sig så mycket i partiernas politik i övrigt, säger Linnéa. Alma berättar hur hon tror att sociala medier påverkar förstagångsväljare.

– Jag tror att personer på sociala medier i större utsträckning vågar berätta vad de röstar på. Om man ser någon man ser upp till eller någon man tycker är cool säga att den ska rösta på ett visst parti så kan det ofta bli så att man röstar likadant själv. Man läser inte på så mycket själv om partiet. 

Resultatet av skolvalet presenteras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF) den 12 september. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!