Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt fokus i S valprogram

Traditionellt fokus på skola, utbildning och jobb. Men även trygghet får stor plats i Socialdemokraternas förslag till lokalt valprogram.

Skrivit förslag. Lars Stjernkvist (S) och Teresa Carvalho (S) är två av gruppmedlemmarna som varit med och utformat förslaget till valprogram.

Skrivit förslag. Lars Stjernkvist (S) och Teresa Carvalho (S) är två av gruppmedlemmarna som varit med och utformat förslaget till valprogram.

Foto: Carolina Nilsson

VAL 20182018-01-20 09:00

Det är åtta månader kvar till valet och på fredagen släpptes förslaget som en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna i Norrköping jobbat med under 2017. Här kan man läsa om allt bra som händer i Norrköping just nu: Det byggs som aldrig förr, jobben växer till, kulturlivet sprakar, Ostlänken och Inre Hamnen ligger i startgroparna, allt fler turister hittar hit, Campus växer...

Men i framgången synliggörs även orättvisorna, menar Lars Stjernkvist (S). Något som präglar valprogrammet:

– Självklart känner vi en stolthet över det om är bra, men vi försöker även beskriva det som är bekymmersamt, säger han.

Och skolan i Norrköping är ett bekymmer, menar Socialdemokraterna. Här finns många problem att ta tag i och målen är glasklara; alla skolor ska vara bra skolor, resurserna till skolan måste öka och fördelas mer rättvist, fler elever ska bli behöriga till gymnasiet, segregationen brytas:

– I skolan läggs grunden för hur det ska gå för människor senare i livet. Vi Socialdemokrater vill att samhället ska bli mer jämlikt – och då är skolan viktigast, förklarar Lars Stjernkvist.

De senaste åren har det satsats mycket på skolan och en viss resultatförbättring kan skönjas. Men med en allt för låg andel elever som blir behöriga till gymnasiet, vill Socialdemokraterna satsa ännu mer på skolan den kommande mandatperioden. Helst enligt "närhetsprincipen", men även andra tänkbara lösningar. Vissa kommuner har exempelvis stängt skolor i problemområden, eller börjat bussa elever till andra skolor än den som ligger närmast hemmet. Vilka vägar Norrköpings kommun tar, återstår att se:

– Jag tycker inte att det ena ska utesluta det andra. Vi vill bryta segregationen och det kan man göra på olika sätt, säger Lars Stjernkvist och lyfter fram exempel:

– Vi har ju haft musikklasser i många år i Navestad, dit elever åker långt för att komma. Klingsborgsskolan är ett exempel på en kommunal skola som är flyttad och som ligger i ett område med flera upptagningsområden. Och visst kan vi bussa elever, men det fria skolvalet gör att vi inte kan tvinga elever att åka om de inte vill.

S anser även att regeringen borde ändra reglerna så att alla skolor, oavsett om de är kommunala eller fristående, tvingas ta emot nyanlända.

– Jag kom just nu från Klingsborg och de gör ett fantastiskt jobb, men visst är det lättare att hjälpa dem som just kommit till Sverige nyligen om de går i samma skola som de som bott här länge, säger Lars Stjernkvist.

När det kommer till jobben visar glädjande siffror att antalet arbetstillfällen ökar med ett par tusen om året just nu. Men till de flesta krävs en utbildning, något inte alla har. Här vill Socialdemokraterna inrätta "enklare" tjänster, som sekreterare, lärarassistent, vaktmästare och civil polispersonal.

– Det handlar egentligen inte om enkla jobb, men jobb som inte kräver en formell utbildning. För vi måste tillskapa fler jobb, och då pratar vi om jobb med avtalsenliga löner som det går att leva på, säger Lars Stjernkvist.

Medan skolan och jobben är mer traditionella områden som brukar hittas i Socialdemokratiska valprogram, har trygghet fått ta stor plats i årets.

– Jag tror det är en viktig fråga för människor just nu och då är det viktigt att vi inom Socialdemokraterna finns där och svarar på frågorna, säger Teresa Carvalho (S), som lett programarbetet.

Bland annat vill man se fler poliser ute i områdena, samtidigt som man vill anlita kommunala ordningsvakter som ska öka tryggheten i områden med hög kriminalitet och pågående droghandel.

– Trygghet är inte bara en sak, utan något som spänner över många områden. Det handlar om trygghet när man går hem på kvällen, att man inte ska behöva leva ensam när man blir gammal, en närvaro av polis i alla våra områden och kommunala ordningsvakter, säger Teresa Carvalho.

Något som Socialdemokraterna vill att regeringen ändrar är reglerna kring egen bosättning (EBO). Som det ser ut i dag kan nyanlända välja att bosätta sig i vilken kommun som helst och många har valt att flytta till Norrköping. Trots att det saknas bostäder här. Något som lett till trångboddhet på vissa håll. Norrköpings kommun har uppvaktat regeringen om frågan. Men:

– Jag tycker vi möts av stor förståelse, men det hjälper inte när inget händer. Därför måste vi fortsätta att driva det här, säger Lars Stjernkvist, som lägger till:

– Egentligen är det ju svårt att argumentera emot det här: Ingen i vårt land ska bo under usla boendeformer.

Socialdemokraterna tycker att den som vill flytta till något annat än det anvisade boendet måste ha ett ordnat kontrakt och värdigt boende klart. Innan flytten.

– Vi tycker att man ska ställa det kravet att alla har rätt till en egen bostad. En riktig bostad, och i väntan på den får man naturligtvis lov att bo där myndigheterna kan erbjuda ett alternativ, säger Lars Stjernkvist.

Som det är nu kan det bo flera familjer i en liten lägenhet. Något som skapar problem på flera håll:

– De får en dålig start på livet i Norrköping, samtidigt som vi som kommun får det besvärligt när vi får hit personer som inte är förankrade i kommunen. Dessutom blir det problem för grannar som ska dela på tvättstuga och trapphus.

I snart fyra år har S styrt Norrköping tillsammans med L, KD och C i "Kvartetten". Ett samarbete som S gärna fortsätter med efter valet i höst:

– Det här samarbetet är bra för Norrköping! Det ger en stadga och en trygghet som vi uppskattar, säger Lars Stjernkvist och avslutar:

– Det kommer att bli en speciell valrörelse i Norrköping. Vi är vana att det är rött mot blått, men nu får vi en annan valrörelse. Det ska bli oerhört spännande att se vilka samarbeten Moderaterna ser framför sig. För det gäller att vinna valet – och kunna regera dagen efter. Då måste du ha kompisar i politiken, annars går det inte.

S-förslagen

En grupp bestående av Teresa Carvalho, Lars Stjernkvist, Göran Färm, Irma Görtz, Kikki Liljeblad, Louise Malmström och Mattias Ottosson har tagit fram förslaget till lokalt valprogram 2018.

Här finns fortsatt fokus på skola, utbildning och arbete, men även på människors trygghet.

Nu har medlemmar och S-föreningar chans att yttra sig, senast den 25 februari. Beslut tas 24 mars.

Källa: Socialdemokraterna Norrköping

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!