Möjlighet att jobba till 69, ta studielån till man fyller 60 och ett seniorperspektiv på politiska beslut i Norrköpings kommun var valfrågor som Moderaterna lyfte fram när Margareta Pålsson, ordförande i nätverket Moderata seniorer, var på besök i Norrköping på måndagen.
Andelen äldre växer kraftigt i Norrköping och landet.
– Det är en stor väljargrupp det här. Ungdomsgruppen är den minsta i mannaminne, alltså förstagångsväljarna i det här valet, medan seniorgruppen är väldigt stor, säger Päivi Johansson, 67, senioransvarig för Moderaterna i Norrköping och Östergötland.
– Det är folk med livserfarenhet. Väldigt många är aktiva.
– Vår folkhälsa har blivit bättre, och det har gjort att många lever både tio och femton år längre i genomsnitt numera. Det är en ganska stor del av vårt liv, efter att vi har passerat seniorstrecket, 65 år. Alla partier pratar om hur viktigt det är att man kan jobba kvar och hjälpa till, inte minst inom den ideella sektorn, föreningslivet, säger oppositionsrådet Ingrid Cassel som också beskriver seniorerna som en köpstark grupp som reser mycket.
Den andra sidan är ett stort omsorgsbehov de sista åren i livet, med fler multisjuka, i och med att fler lever allt längre.
– Vi moderater i Norrköping vill att vi inför ett seniorperspektiv nu när vi står framför en väldigt dyrbar situation med väldigt många äldre, säger Ingrid Cassel.
Till bilden hör också att folkhälsan är sämre i Norrköping än i Linköping. Totalt i Sverige finns det 100 000 fattigpensionärer.
Margareta Pålsson, 68, räknar 34 år i partiet, har suttit i riksdagen och varit landshövding, i Skåne, i fyra år, och sitter i partistyrelsen.
– Jag fick sluta jobba när jag var 67, för man får inte vara myndighetschef i Sverige sedan man fyllt 67. Det är anmärkningsvärt att vi inte kommit längre, säger hon.
Pålsson menar att man borde ha valfriheten att arbeta till 69 års ålder, att arbetsgivaren ska få en större skattelättnad än i dag för att underlätta det, och att man ska kunna få studiemedel fram till man fyller 60.
– Ju fler vi får i jobb, ju högre blir pensionerna, säger Carl G Nilsson, 79, Åtvidaberg, vice ordförande i M-seniorerna.
I dag börjar många inte arbeta förrän de är 30 år. Om man då går i pension vid 65 blir det bara 35 år i arbetslivet.
Moderaterna i Norrköping och länet har med seniorer på sina listor inför valet. Ralf Holmér, 74, Linköping, är femma på Östgötamoderaternas riksdagslista. Han gav sig in i politiken för fem år sedan.