Trafikverket håller alltså fem samrådsmöten angående planerna på förbifart Söderköping under denna vecka eftersom man räknar med stort intresse från allmänhetens sida. Det första äger rum på tidig måndagseftermiddag och åtminstone ett 60-tal dyker upp för att se hur vägplanen ser ut i detta skede av processen, här finns representanter för Trafikverket, kommunen samt konsultföretaget ÅF. Efter de här mötena kan medborgare och intresserade lämna in synpunkter – man har till den 13 december på sig för det. I vår blir det sedan utställning av planerna i samband med granskning.
Innan mötet drar igång får Folkbladet en pratstund med Jonas Danielsson, ansvarig projektledare på Trafikverket. Han kan berätta att de beräkningar som gjorts vad gäller nettonuvärdeskvoten på projektet är positiva (det är en metod för investeringskalkylering).
– Allt över 0 är ett positivt resultat som innebär pengar tillbaks på investeringen. I förbifartens fall är nettonuvärdeskvoten 2,3 och det är en mycket bra siffra, säger Jonas Danielsson som menar att om projektet tilldelas pengar är det ingen tvekan att det blir av – den beräknade kostnaden på projektet ligger runt 1 miljard kronor.
– Men det konkurrerar ju med andra projekt, till exempel Ostlänken. Ytterst är det ett politiskt beslut men jag har aldrig uppfattat något politiskt motstånd mot projektet, alla ser nyttan med det.
Danielsson tror inte att synpunkter i det här skedet kommer att påverka planen i det stora hela.
– Jag skulle bli förvånad om vi springer på något som gör att vi ändrar inriktning i någon större mening. Det kan mer handla om mindre detaljer i så fall, säger Jonas Danielsson som ser det som troligast att detta blir ett sammanhållet projekt som byggs i ett svep.
– tanken är att vi ska bygga på en entrepenad och då vill man ha ett hyfsat stort projekt.
Så börjar det och Jonas Danielsson drar lite om bakgrunden och upplägget på mötet som är beräknat till tre timmar. Han beskriver också hur processen till färdig väg ser ut och i vilka delar av denna som medborgare kan ge synpunkter, att överklaga är möjligt efter fastställelse av planen som ligger en bit fram i tiden.
– Jag kan säga att ska man vinna en överklagan i en sådant här projekt ska jag ha gjort något formaliafel, säger Jonas Danielsson som tillägger att man siktar på att upphandla projektet under 2020 för byggstart 2021.
Så gås vägplanen igenom trafikplats för trafikplats, Trafikverket har också tagit fram animerade filmer som visar hur förbifarten kommer att te sig från ett helikopterperspektiv – något som gör det lite lättare att förstå hur det kommer att se ut i landskapet. Man berättar bland annat att när det gäller akvedukten planeras för en tät betongkonstruktion beroende på de dåliga geologiska förhållandena.
Planerna blir alltså mer och mer konkreta, men det slutgiltiga beslutet om pengarna fattas – något vi kan få vänta på tills 2018.
Tid och plats för de kommande mötena finns på kommunens hemsida.