Två undersökningar men olika resultat
När en stor rättspsykiatrisk undersökning visar att en person är allvarligt psykiskt störd kan han eller hon bli dömd till vård. Men vad innebär benämningen "allvarlig psyksikt störd" och varför kan två olika undersökningar ge olika resultat?
Antalet Norrköpingsbor har de senaste åren minskat på den rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. - Vi har alltid haft många patienter från Norrköping genom tiderna, bland annat pågrund av det utbredda missbruket. Men nu har Linköping fler patienter här, berättar Kjell Andersson, klinikintendent. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
När rätten misstänker en psykisk störning får den misstänkta först genomgå en så kallad liten rättspsykiatrisk undersökning, en paragraf-7-undersökning. I Östergötland är två överläkare förordnade av Rättsmedicinalverket och båda finns på regionkliniken i Vadstena. En liten undersökning Den innebär att den misstänkte får svara på frågor under drygt en timme. Frågor och samtal för att få fram hur personen tänker och mår.
I 23-åringens fall visade den första undersökningen att han inte var allvarligt psykiskt störd men den andra att han var allvarligt psykiskt störd. Christina Karlsson, centrumchef, är en av två personer som utför undersökningarna i Vadstena. Hon försöker förklara varför två undersökningar kan ge olika resultat.
Stor undersökning
- Om patienten inte säger något vid den första undersökningen men däremot vid den andra så kan det bli stor skillnad. Om han säger att han mår bra och inga handlingar pekar på något annat, förklarar hon.
Men vid en stor undersökning är det annorlunda.
Om en liten undersökning pekar på en allvarlig psykisk störning leder det oftast till en stor undersökning. Fram till 1999 utfördes även dessa i Vadstena men idag skickas östgötarna till Huddinge sjukhus för observation dygnet runt i flera veckor. Det innebär en omfattande socialundersökning, psykologiska tester, medicinskpsykiatrisk undersökning och omvårdnadsutredning. Den misstänkte får där också genomgå en rad tester.
Begreppet "allvarligt psykiskt störd" är inte en diagnos utan en juridisk ben ämning för en rad olika sjukdomar eller tillstånd tillsammans.
- Det är en psykosjukdom till exempel schizofreni, psykos kanske på grund av droger, demens i vissa fall och flera diagnoser samtidigt. Det kan också vara aspergers syndrom där patienten till exempel är extremt intresserad av sprängmedel, förklarar Christina Karlsson.
Men patienten kan vara psykiskt störd även om han eller hon inte bedöms vara "allvarligt psykiskt störd". Det kan vara personlighetsstörningar och psykiska sjukdomar men där graden inte är lika allvarlig.