Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SMHI förnyar systemet för vädervarningar

I april 2021 införs ett förnyat system för vädervarningar. Varningarna blir då konsekvensbaserade och därmed mer relevanta och användbara för samhället.

Vid SMHI:s prognos- och varningstjänst arbetar meteorologer, hydrologer och oceanografer dygnet runt.

Vid SMHI:s prognos- och varningstjänst arbetar meteorologer, hydrologer och oceanografer dygnet runt.

Foto: SMHI

Vädervarning2020-06-14 12:00

En nyhet är att varningarna nu blir regionalt anpassade. 

– En vädersituation leder nödvändigtvis inte till samma varningar över hela landet, eftersom både vädret och påverkan på samhället varierar, förklarar Fredrik Linde, chef för SMHI:s prognos- och varningstjänst.

Syftet med vädervarningarna är att samhället, alltifrån regioner, länsstyrelser och kommuner till näringsliv och enskilda, ska kunna bygga en bättre krisberedskap. 

– Genom utökade förutsättningar till förberedelser ska de störningar som kan drabba samhället i samband med till exempel ett rejält snöfall kunna hanteras bättre, säger Fredrik Linde.

I det förnyade systemet formar SMHI varningarna i samverkan och i samråd med länsstyrelserna. Det är grundprincipen och så det ofta kommer att gå till. Men blir det bråttom, eller om varningen till exempel styrs av internationella tröskelvärden, kan SMHI publicera varningen utan samråd.

– Det kommer att behövas nya checklistor och rutiner hos länsstyrelserna och övriga aktörer som berörs operativt av vädervarningar och därför är vägledningen som vi nu distribuerar ett viktigt underlag. Länsstyrelserna har en nyckelroll i det nya arbetssättet och har även en viktig roll under införandet, säger Camilla Palmér, huvudprojektledare för införandeprojektet för konsekvensbaserade vädervarningar och fortsätter:

– Samtidigt vet vi att länsstyrelserna liksom många andra offentliga aktörer just nu har fullt upp med att hantera covid-19-situationen, så vi är tydliga med att det verkliga förändringsarbetet kan vänta till i höst,

Parallellt med att informera, utbilda och öva tillsammans med samhällsaktörer pågår planeringen för att informera allmänheten om det förnyade varningssystemet. 

– De breda kommunikationsinsatserna ligger först i slutet av 2020 och början av 2021, säger Camilla Palmér. 

I informationen till allmänheten kommer SMHI bland annat att berätta om hur varningarna är uppdaterade och anpassade till det nya varningssystemet och hur de kommer att presenteras i SMHI:s väder-app och på smhi.se. Utvecklingsarbetet är i full gång.

– En viktig skillnad jämfört med nu är att vi lämnar varningsklass 1, 2 och 3 och går över till gul, orange och röd varning, berättar Josef Runbäck, ansvarig för SMHI:s meteorologiska produkter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!