Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Varför stämmer inte alltid väderprognoserna?

väderkrönika2014-09-29 12:04

Vi har nog alla svurit över en dålig väderprognos någon gång men i Holland vill man ta steget längre och bötfälla meteorologer när de har fel. Även i Sverige har kritiken och kraven på meteorologerna ökat under de senaste åren. En del av förklaringen ligger i hur vädret presenteras, timme för timme, ort för ort. Den höga detaljrikedomen ger intryck av en noggrannhet som inte finns, varken dygn ett och i synnerhet inte dygn tio. Vädret styrs av naturlagar men uppför sig kaotiskt och det är svaret på varför det är så svårt att förutsäga exakt vilket väder det blir imorgon, nästa vecka eller om en månad. Det hela kan åskådliggöras med liknelsen att en vindpust från en fjärilsvinge i Kina kan utlösa en storm i Sverige. Denna känslighet försöker vi fånga genom att göra flera prognoser med olika men lika sannolika utgångslägen. Om spridningen av dessa enskilda prognoser är stor så är väderutvecklingen osäker, vilket är vanligare ju längre fram i tiden prognosen sträcker sig. Detta framgår inte i ortsprognoserna som tolkas som sanningar snarare än sannolikheter och det är en av anledningarna till att meteorologerna har ett så oförtjänt dåligt rykte. Ortsprognoser ger en bra första inblick i hur vädret ska bli men behöver i vissa väderlägen kompletteras med ytterligare information.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om