Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Väderverktyg till väders

väderkrönika2014-08-31 14:37

Ett viktigt meteorologiskt verktyg som funnits med under lång tid är de mätningar av atmosfärens tillstånd som görs med väderballonger. Runt om i världen skickas väderballonger från cirka 800 platser och i Sverige skickar vi upp ballonger från Luleå, Sundsvall, Göteborg och Visby och detta görs en till två gånger om dagen. På sin väg uppåt mäter ballongen luftens temperatur och daggpunkt - alltså den temperatur vid vilken vattenånga kondenserar. Med hjälp av exempelvis satellitpositionering kan man även beräkna vindhastigheter på olika höjder. Datan som ballongerna mäter går bland annat in som indata till våra prognosmodeller men det är även av intresse för oss meteorologer att titta på själva mätningen. Normalt sett faller temperaturen med höjden i den del av atmosfären som vi lever i - nämligen troposfären. Men när vi når cirka 10 000 meter (en höjd som dock varierar med både årstid och breddgrad) blir temperaturen konstant med höjden eller börjar att stiga. Då har vi nått nästa "lager" i atmosfären som kallas stratosfären. Med hjälp av experiment med väderballonger i slutet av 1800-talet, upptäckte fransmannen Léon Teisserenc de Bort egenskaperna i dessa två av atmosfärens olika skikt. Hans namn på dem använder vi än idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om