Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur blir det is på sjön?

väderkrönika2014-10-23 15:26

Vatten har den fantastiska egenskapen att det är som tyngst vid +4 grader, och inte vid fryspunkten. Denna avvikelse från vanliga fysikaliska lagar är grundförutsättningen för liv. Annars skulle sjöarna vara bottenfrusna på vintern och inte som nu ha 4-gradigt vatten vid botten!

Se där vad lite udda egenskaper kan vara viktiga! När vattentemperaturen sjunker blir det så småningom dags för isläggning på våra sjöar och förhoppningsvis fin skridskois. Isen lägger sig på sjön när ytvattnet blivit nollgradigt, luften har minusgrader och det är vindstilla så att inte vattnet blandas om. Då får det tunna, översta vattenskiktet en temperatur som är lite lägre än noll och en ishinna börjar bildas ganska snabbt.

Det fryser först runt partiklar i vattnet och växer sedan ut till långa nålar som bildar ett nät av is på vattenytan. Isen växer genom att värme leds bort från den nollgradiga undersidan till isytan. Klar genomskinlig is leder bort värmen relativt bra. Nysnö på isen innehåller mycket luft, vilket fungerar som ett varmt täcke och gör att istillväxten bromsas effektivt, ända tills snön vattenmättas och det blir kallt igen. Då fryser vattnet i snötäcket, och isen kan åter börja växa. Kolla alltså hur vädret varit när du planerar att ge dig ut på isarna!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om