Något som hjälper oss meteorologer mycket när vi ska göra prognoser är satelliter. Med hjälp av instrument på satelliter får vi information om bland annat molnslag, molnhöjd, fuktighet och havsytans temperatur.
Det finns två olika typer av satelliter, geostationära och polära. De geostationära satelliterna följer med jordens rörelse och på så sätt avbildas samma plats på jorden hela tiden. Dessa satelliter är placerade 36000 kilometer upp ovanför ekvatorn och fördelen med den här typen av satellit är att den levererar bilder av samma plats varje kvart dygnet runt. Nackdelen med dem är att bilderna har relativt dålig upplösning i polnära områden (där vi befinner oss).
De polära satelliterna rör sig runt jorden via polerna och ser därför olika platser på jorden vid olika tidpunkter. De befinner sig cirka 850 km över jordytan och ett varv runt jorden går på ungefär 100 minuter. I och med att jorden roterar är det inte samma punkt som avbildas vid varje varv. Polerna passeras dock varje varv så det gör att vi kan utnyttja de flesta bilderna som tas vid våra breddgrader. Det här bilderna har då bättre upplösning än de geostationära men inte med lika bra tidsupplösning.