I samband med stormen Urd som härjade under julhelgen var det inte bara blåsigt, även havsvattenståndet höjdes på västkusten och en del städer översvämmades till en viss del. 2017 inleddes med vattenståndsrekord längs Östersjökusten. Till exempel var vattenståndet i Simrishamn den 4 januari 116 cm över medelvattenstånd, vilket är 16 cm ökning av det tidigare rekordet.
Det som styr förändringar i havsvattenstånd är i allmänhet vindar, lufttryck, vattnets densitet och landhöjningen. Längs de svenska kusterna är det framförallt lufttrycket och vindarna på Nordsjön och Östersjön som påverkar havsvattenståndet kortsiktigt. Mycket väst- och sydvästvindar, som det har varit den gångna hösten, pressar in mer vatten i Östersjön.
Att undersöka långa mätserier av havsvattenstånd är intressant ur ett klimatologiskt perspektiv. Haven påverkas av en ökad temperatur i atmosfären genom en höjning av vattenståndet. Isar smälter snabbare än de byggs på och volymen av vatten ökar när vattnets temperatur ökar. Det senaste århundradet har havsvattenståndet globalt höjts. I Sverige märks det främst i den södra delen, där havet stigit 20 centimeter sedan slutet på 1800- talet. I norr motverkas effekten av landhöjningen.