Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Falsk nederbörd

Väderradar är ett mycket bra hjälpmedel för meteorologer att följa nederbörd och göra framförallt korta nederbördsprognoser. Men det är inte alltid det som ser som nederbörd på radarbilden faktiskt är det.

VÄDERKRÖNIKA2010-08-25 10:33

 I Sverige har vi idag 12st väderradarer och genom samarbete med våra grannländer kan vi följa nederbörd över i stort sett hela Norden. En väderradar sänder iväg en puls upp genom troposfären för att beräkna eventuell nederbörd från molnen. Den är anpassad så att pulsen huvudsakligen reflekteras mot regndroppar och iskristaller, men det finns störande effekter som kan ge upphov till radarekon som kan tolkas som nederbörd men inte är det. T.ex. om det finns inversioner i atmosfären kan radarstrålen reflekteras mot dessa ner i marken och man får så kallade markekon. Även insekter och flockar av flyttfåglar kan registreras och misstolkas som nederbörd. På senare tid har man även upptäckt falska ekon från vindkraftparker belägna i närheten av radarstationerna. Men det är inte bara falska ekon som kan ställa till problem. Nederbörden kan också vara "osynlig" då den faller ur lägre liggande moln på långt avstånd från radaren. Radarstrålen kan då passera ovanför nederbörden. Man bör alltså alltid jämföra med satellitbilder och markobservationer för att få en korrekt bild av väderläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om