Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett ljus i mörkret

väderkrönika2014-10-01 13:39

För några veckor sedan talades det om att en ovanligt kraftig solstorm var på väg mot jorden och att vi kunde få chans att uppleva norrsken så långt ner som i södra Sverige.

Norrsken eller polarsken är ett ljusfenomen som syns som gröna, blåa eller röda draperier eller bågar som fladdrar över himlen. Det förekommer dygnet runt men man kan endast se det med blotta ögat nattetid, under förutsättning att det är någorlunda klart väder.

Norrsken uppstår när laddade partiklar från solen, vanligtvis elektroner, når jordens magnetfält. Då accelereras partiklarna till högre energier och kraschar sen in i atmosfären runt de magnetiska polerna, där ljusskenet syns. Detta område sträcker sig bl a ner över nordligaste Skandinavien och därför är norrsken mycket vanligare där. Men när solen får ett kraftigare utbrott och slungar ut mer partiklar mot jorden vidgas detta område som förskjuts mot sydligare breddgrader och norrsken kan skådas även längre söderut. Förekomsten av norrsken är alltså starkt kopplad till solens aktivitet, som styrs av den elvaåriga solfläckscykeln. Ju fler solfläckar desto högre aktivitet. Just nu är vi inne i en period med fler solfläckar och därmed också högre aktivitet. Så nu när vintern närmar sig finns det hopp om att lite norrsken kan lysa upp tillvaron i mörkret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om