I februari 1978 inträffande en olycka i Anarisfjällen som tog 8 människors liv. Två grupper på totalt 9 personer blev överrumplade av vädret då det var ute på en skidtur och bestämde sig för att söka skydd. Beslutet kom dock sent och skyddet de byggde blev bristfälligt. När ovädret blåst över hade endast en person lyckats överleva och kunde ta sig till en fjällstuga för hjälp.
Det som hände vädermässigt under den här olyckan var att ett högtryck bröts ner och dessa förändringar i luftryck gjorde att katabatiska fallvindar skapades. Luft förs över fjällkedjan och kyls av. Kall luft strömmar ner längs bergsluttningarna och eftersom kall luft har högre densitet än varm kan dessa fallvindar accelereras till storm eller orkanstyrka.
Platsen för Anarisolyckan är numera utmärkt med ett silverkors. Även en solig sommardag blir man här påmind om hur nyckfullt vädret i fjällen kan vara och hur viktigt det är att vara väl förberedd på sin fjälltur. Efter 1980 har det blivit lättare att ha koll på fjällvädret i och med att SMHI, bland annat på grund av Anarisolyckan, införde fjällvädervarningar över svenska fjällkedjan .