Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vintersysselsättning

väderbiten2016-11-27 22:24

På sommaren är det lätt att överge den varma lägenheten och ta sig ut i naturen, det finns så mycket att göra! Under vintern är det, i alla fall för mig, lite svårare. Nu älskar jag i och för sig att åka skidor, men jag åker mest alpint och även fast vi har några få skidbackar här i Östergötland kan dem inte jämföra sig med vad som finns på annat håll. Så i år har jag istället bestämt mig för att ge långfärdsskridskor en chans. Det gäller bara att vädret ger mig rätt förutsättningar för isbildning. Under sommaren skiktas vattnet i sjöar och det varmaste vattnet återfinns vid ytan. I och med att vatten har högst densitet (är tyngst) vid +4 grader sjunker sedan ytvattnet när det avkyls under hösten. Vinden inverkar också för omblandning och temperaturen blir till slut densamma för hela vattenmassan. När ytvattnets temperatur sjunker under +4 grader uppstår istället omvänd skiktning, det kallaste vattnet finns vid ytan. När det här har skett är det främst luftens temperatur och vindarna som styr när isen lägger sig. Isläggning sker ofta en klar, kall och vindstilla natt. Då kan den värme som frigörs vid isbildningen lätt stråla ut. Isen byggs sedan på underifrån och ju större temperaturskillnader det är i isen desto snabbare sker tillväxten. Vi ses ute på isarna i vinter!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om