Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Varför är det så kallt vid gryningen?

VÄDERBITEN2014-01-28 13:52

Hur du någon gång upplevt att temperaturen sjunker ytterligare på morgonen trots att solen är på väg upp? Under sommarmånaderna är det kanske inte så många som tänker på det, vilket även kan bero på att gryningen infaller vid en tidpunkt då många av oss faktiskt ligger och sover. Under vintern infaller gryningen betydligt senare och med kallt väder reagerar vi om temperaturen sjunker ytterligare. Anledningen är ganska enkel och generellt kan man säga att det blir en fördröjning i värmeutbytet. Dagtid värmer strålning från solen marken och jordytan värmer i sin tur upp luften ovanför ytan. Marken utstrålar värme under hela dygnet men vi tänker kanske inte så ofta på det dagtid eftersom solen även värmer upp marken. Under natten avger marken sin värme till luften ovanför utan att tillföras ny strålning. Temperaturen sjunker. När solen går upp tar det en liten stund innan den inkommande strålningen blir större än vad markytan ger ifrån sig. Det är därför temperaturen kan fortsätta sjunka någon grad även efter att gryningen infallit. Effekten blir tydligast om det är klart vinterväder med svaga vindar för då finns det inga moln som dämpar utstrålningen och vinden blandar inte heller om luften, så att eventuell mildare luft förs ner till markytan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om