Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vårdagjämning med sommaren i sikte

VÄDERBITEN2014-03-20 10:39

Idag den 20 mars är det vårdagjämning. Vårdagjämningen inträffar mellan vinter- och sommarsolståndet och innebär att dag och natt är ungefär lika långa. I Kiruna går solen upp kl. 05:39 och ner 17:55. För Stockholms del går solen upp kl. 05:50 och ner 18:01. Tittar vi på landets sydligaste delar, närmare bestämt Malmö, så går solen upp kl. 06:10 och ner 18:21. Vårdagjämningen inträffar vid den tidpunkt då solens centrum passerar himmelsekvatorn på väg norrut. Nu blir dagarna på jordens norra halvklot längre medan dagarna på jordens södra halvklot istället blir kortare. Men just idag är dagarna ungefär lika långa på hela jorden. Dag och natt är däremot inte exakt lika långa och det beror på att vi räknar solens upp- och nedgång efter dess övre rand samt att jordens atmosfär bryter solstrålningen. På grund av skottårscykeln plus att vi har olika tidzoner på jordklotet går det inte att ange ett exakt datum för vårdagjämningen. Tittar vi på vårt land kommer vårdagjämningen att infalla den 20 mars flera år framöver. Mer exakt ända fram till skottåret 2048 då vårdagjämningen kommer infalla strax före midnatt den 19 mars. Rent meteorologiskt sett har inte vårdagjämningen någon direkt betydelse. Den är bara ett steg mot längre och längre dagar och att vi går mot sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om